Annons

Även den sista utposten ska få brev varje dag

Tolkningarna av lagen är om uttrycket tillåts postmoderna när Postnord medges rätten att dela ut post varannan dag trots lagens ord och anda.
Ledare • Publicerad 23 januari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Postnord fick bifall på varannandags utdelning av post från den statliga tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen. Men kravet på besked om tredagarsutdelning får regeringen att tillsätta en utredning.

EU:s postdirektiv ställer krav på femdagarsutdelning också i Sverige.
EU:s postdirektiv ställer krav på femdagarsutdelning också i Sverige.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Frågan om bolagsformen är rätt metod för att driva postverksamhet må kunna diskuteras. Posten har emellertid för länge sedan förlorat sitt monopol på posttjänster. Paket liksom tidningar körs ut av en rad olika transportföretag.

Annons

Men det är samtidigt något märkligt hur lätt postlagen väger i sammanhanget när svensk-danska Postnord vill minska utdelningsfrekvensen.

Den stadgar nämligen följande: ”Den samhällsomfattande posttjänsten ska uppfylla kraven att det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan... ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser”.

Bakgrunden är också ett EU-direktiv som stadgar att ”Medlemsstaterna ska vidta åtgärder för att säkerställa att den samhällsomfattande tjänsten garanteras minst fem arbetsdagar i veckan”.

Frågan om förändringar av Postnords utdelningsfrekvens borde således underställas riksdagen som ju stiftar lag. Inte avgöras av någon myndighet. Finns det ingen ”vaktpost” som uttrycker det?

Det handlar om samhällets infrastruktur. Om dagspressens villkor. Om rättssäkerhet.

Internationell postgång regleras för övrigt också av Världspostkonventionen från 1920 och ett senare antaget allmänt reglemente. Förändringar av utdelningsfrekvens måste diskuteras i ljuset av internationella konventioner. Ibland tycks de väga lika lätt som ett 20 grams brev.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons