1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Av klimatnödläge följer ny kärnkraft

De svenska reaktorägarna tror på kärnkraftens framtid. Signalen till regeringen är tydlig.
Vattenfall vill förlänga driften av kärnkraften.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det har länge sagt att kärnkraften inte är marknadsmässig hållbar och därför inte har framtiden för sig. Ingen har visserligen ställt motsvarande krav på andra energislag. De förnyelsebara kraftslagen är subventionerade via elcertifikatsystemet. Det är minst sagt ologiskt att hylla marknadsekonomiska principer om lönsamhet på ett energislag och inte på andra. Även en tung före detta tung moderatpolitiker som Svenska kraftnäts förre generaldirektör Mikael Odenberg har varnat för kärnkraftspopulism.

Men den som räknat ut den svenska klimatsmarta kärnkraften har än en gång fått fel. På söndagen deklarerade statliga Vattenfall att bolaget mycket väl kan köra reaktorer efter 2040 och tyska Uniper utesluter inte nya kärnkraftverk i Sverige.

Det är också bara de etablerade ägarna av kärnkraft som får driva och eventuellt nyinvestera i reaktorer i Sverige. Och bara på de platser där de i dag finns kärnkraft. De har alltså vetorätt mot andra investerare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Prisuppgången på el anförs som orsak till de nya beskeden från kraftägarna. Att efterfrågan på el i kölvattnet av klimatomställningen ökar globalt hör också till bilden. När energiöverenskommelsen slöts talade få om elbehovet för den tunga svenska basindustrin som internationellt sett ses som en föregångare i klimatfrågan.

Då talade heller ingen om klimatnödläge. Den som använder det ordet har svårt för att argumentera mot svensk kärnkraft. Inte bara för att den svenska konsumtionen blir fossilfri utan för att svensk el också genom export kan minska växthusgaserna från ett land som Polen.

Januaripartierna är om uttrycket tillåts kluvna om kärnkraften. Regeringens hållning har dock baserats på just det marknadsekonomiska argumentet. Kärnkraften fasas ut av ekonomiska skäl. Med verksamhetsutövarnas nya besked ändras förutsättningarna. Utbud/efterfrågan talar för fortsatt drift, enligt bolagen. Och klimatnödläget är inget argument mot fossilfri kraft.

Läs mer

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”