Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jonas Hallberg: Att bygga nytt är att bygga för evigheten

Inom arkitekturdebatten diskuteras hållbart och klimatsmart byggande flitigt. Den klimatsmartaste byggnaden är dock den som redan finns, skriver Jonas Hallberg.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Den hållbaraste byggnaden är den som kan användas på flera sätt samt har god kvalitet i material och utförande. Ett gott exempel är Norra lasarettspaviljongen vid Slottsallén i Kalmar som hittills i sin 112-åriga historia hunnit vara lasarett, stadsbibliotek, konstmuseum och nu lägenheter.

Neikters magasin i Emmaboda. Kan komma att rivas. Så går kulturvärden förlorade.
Neikters magasin i Emmaboda. Kan komma att rivas. Så går kulturvärden förlorade.
Foto: Peter Lejon

Att hitta nya användningar för en befintlig byggnad är kanske inte det mest prestigefyllda uppdraget för en arkitekt, men det borde kanske bli? Det kräver ofta en kreativitet och grundförståelse för hur en byggnad fungerar jämfört med att rita en variant av samma byggnad för sjunde gången.

Det ligger faktiskt i tiden med restaurering och utveckling av befintliga byggnader. I år gick Sveriges främsta arkitekturpris, Kasper Salin-priset, till restaureringen av Kulturhuset i Stockholm. Pritzkerpriset, arkitekturens motsvarighet till Nobelpriset, gick till de franska arkitekterna Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal som vigt sina karriärer åt att vägra rivningar och i stället utvecklat befintliga byggnader.

Samtiden har dessvärre inte kommit till länet än. I Emmaboda vill kommunen riva Neikters magasin, en byggnad med stort kulturvärde. Detta innan man ens vet om det är möjligt att bygga bostäder på platsen, intill en järnväg som transporterar farligt gods. I Kalmar revs en fullt fungerande byggnad från 1945 vid Lindöskolan i Kalmar då dess placering enligt kommunen låg i vägen för den pedagogiska modell som förskolan för stunden använder.

Nybyggnationer kräver stora mängder material och energi men om de utförs med kvalitet och ett långsiktigt skötselperspektiv kan även de vara klimatsmarta och hållbara alternativ.

De är förhoppningsvis de byggnader som vi i framtiden ser på som goda förebilder både arkitektoniskt och när det gäller byggnadens livslängd.

Den som har möjlighet att bestämma över vår gemensamma miljö har ett stort ansvar. Vackra byggnader med material i hög kvalitet som möjliggör ett gott förvaltande borde såväl prioriteras som uppmuntras. I stället belönas snarare att bygga för kortsiktig vinst, där byggnadernas brister landar hos den som ska förvalta den, oavsett om det är en kommun, ett fastighetsbolag eller en bostadsrättsförening.

I stället belönas snarare att bygga för kortsiktig vinst, där byggnadernas brister landar hos den som ska förvalta den, oavsett om det är en kommun, ett fastighetsbolag eller en bostadsrättsförening.

Till skillnad från exempelvis 1800-talet, när byggnader med låg kvalitet byggdes i trä och ersattes efter några decennier så står kommer stora delar av den lågkvalitativa bebyggelsen finnas kvar som en del av staden under väldigt lång tid. Även om de renoveras så kommer den i många fall undermåliga utformningen att påverka stadsbilden för generationer.

Att bygga nytt 2021 borde vara att bygga för evigheten. Att bygga i så pass god kvalitet att byggnaderna kan stå länge, ha flera användningsområden och ha en så god utformning att de är ett positivt och vackert inslag i staden. Den som lägger till något till en stad måste se till att den tillför något till staden som helhet. Det är så man bygger den vackra, goda staden.

Jonas Hallberg är Kalmarbördig planeringsarkitekt, Stockholm.

Läs mer