Annons

Att äga sin plätt på jorden

Smålands bostadsägare renoverar sig genom corona-krisen och bygger samtidigt på sitt kapital.
Ledare • Publicerad 18 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Smålänningarna har varit flitiga på att renovera och bygga hemmavid under Covid-19-våren.
Smålänningarna har varit flitiga på att renovera och bygga hemmavid under Covid-19-våren.Foto: Janerik Henriksson/TT

Byggvarukedjan Byggmax hade under föregående månader den högsta försäljningen någonsin i ett enskilt kvartal. Byggjättens VD förklarar att ”Det har varit en efterfrågeökning. Vi ser tydligt att när människor blev mer inställda på att vara mer hemma så har man lagt mer tid och pengar på att ta hand om sitt hem, istället för att kanske planera för andra saker, som att resa”

Det finns ett renoveringsindex som väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag med SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg-, och elartiklar. Under mars till maj steg detta renoveringsindex för Kalmar län med 10,8 procent. Det fixas mer än någonsin hemma.

Annons

Medan turistnäringen runt om i världen, inte minst den svenska, kämpar för sin överlevnad så går branscher bra som förutsätter att människor stannar hemmavid ibland. Kommuner runt om i landet får in fler ärenden som gäller bygg än normalt. Att bygga ut sin altan eller fräscha upp kaklet i badrummet är dock en investering, snarare än spendering, av pengarna som blev över från semesterkassan.

Enligt de flesta mäklare är renoveringar som höjer standarden något som betalar sig vid försäljning. Det ger en värdeökning på åtminstone någon procent. Renoveringarna bidrar på så sätt till en stärkt kapitalstock i Sverige.

Allt detta fina gäller dock bara den del av befolkningen som äger sin bostad.

Tråkigt nog har de senaste decenniernas bostadspolitik kretsat främst kring frambesvärjande av hyreshus. Sedan 1990 har småhusbyggandet som andel av den totala bostadsproduktionen halverats och inte mer är 40 procent av de nybyggda bostäderna i Kalmar län är småhus senaste åren. Om fler småhus och bostadsrätter byggdes, skulle de prismässigt bli tillgängliga för fler.

Idag hörs från regeringens håll inte mycket om gynnande av småhus och bostadsrätter. I Stefan Löfvens regeringsförklaring klargjordes att bostadsbristen skulle bort med mer hyresrätter. Trots att det enligt flera undersökningar är det egna ägandet som är den mest populära boendeformen, inte minst bland landets unga. Enligt Boinstitutets undersökning exempelvis, svarar 40 procent i åldersgruppen 15 till 24 att de helst vill bo i villa, och 31 procent svarar att de helst bor i bostadsrätt. En minoritet anger att det vore trevligt med en hyresrätt.

Ledarsidan har tidigare poängterat fördelarna med att äga sitt boende. Den sociala tilliten, samhällsengagemanget och valfriheten ökar av att ha ett hem som ägs av en själv. Det har historiskt också varit ett ganska lönsamt sätt att förvalta sitt kapital på. Villapriserna i Kalmar län ökade mest i landet mellan 2017-2018.

Hyresrätter kan verka relativt billiga i jämförelse, om kontraktet är i första hand åtminstone, men minskar utrymmet för sparande. Bostaden blir en del av konsumtionen, istället för kapitalet.

I Småländsk anda gör bostadsägarna rätt i att fortsätta gneta och spara i sina hem. Ack om det ändå vore fler förunnat.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons