Annons

Åtgärder i all ära — men skadan är redan skedd

Ledare • Publicerad 29 september 2006

Spion? Det vet vi inget om. Men dubbelnatur, det är han otvivelaktigt, den generalmajor som Kalla Fakta granskade i sömmarna i torsdags kväll. Fram tonade en bild av en person i total utförsbacke - utom när det gäller karriären. Den har gått spikrakt uppåt. De som känner honom säger att han är charmig.

John Daniels, chef för den militära underrättelsetjänstens (Must) säkerhetskontor, jämför i gårdagens Aftonbladet hans beteende med Stig Berglings. Liksom Stig Bergling har han tagit otillåtna kopior, så kallade svartkopior, på hemliga dokument. Generalmajoren har också tagit med sig oregistrerade handlingar till sitt hem. Som ursäkt har han skyllt på hög arbetsbelastning, en faktor som måste vara irrelevant för någon som skulle ha lett Sverige i krig. Har han helt enkelt upplevt sig stå bortom bestämmelserna i skydd av sin rang?

Annons

Han förefaller dessutom haft en spelarnatur. Han har burit omkring på ytterst hemliga handlingar i sina byxfickor. I jackan har han haft bilder av grovt avvikande sexuell natur. Han har skickat avslöjande e-post från sin arbetsplats.

Kalla Faktas kartläggning visar på en skandal som går bortom de politiska skandaler som vi på senare år blivit vana att se i Sverige. Det här har handlat om Sveriges yttersta försvarshemligheter, och i förlängningen, soldaters säkerhet och liv. Och som det inte skulle vara illa nog, har han också på ett ytterst vårdslöst sätt hanterat uppgifter som rör andra länder.

Nu hopar sig frågorna. Den mest brännande är denna: Varför har denne generalmajor klarat sig igenom säkerhetstjänstens granskning, när han stigit uppåt i rankingen? Är det så att chefen med automatik upplevts som oförvitlig och därigenom bortom misstanke, även för säkertstjänsten?

Då kommer nästa fråga: Vad har säkerhetstjänsten då sysslat med? En intervjuad källa inom underrättelsetjänsten säger i Kalla Fakta att han får ”gåshud” av det han hört, och att en säkerhetstjänst som inte hittar och stoppar en sådan man ”inte ens är värd saltet i gröten”. Nu ska utredningen om generalmajorens slarviga hantering av viktiga papper återupptas. Men varför lades den ned över hvuvud taget? Och vem kan garantera att ingen har sett någon av dessa handlingar som legat och skräpat i hans bostad? Svaret på den sista frågan är givet: ingen. Exhustrun har berättat att han har berättat saker för henne som hon inte borde ha hört.

ÖB försäkrar att man har ändrat rutiner för rekrytering till den innersta kärnan av försvarsledningen. Och åtgärder i all ära. Det är livsviktigt för att om möjligt förhindra att något liknande händer igen.

Men dels är skadan redan skedd. Det som generalmajoren ställt till med inte göras ogjort. De uppgifter som möjligen kommit fel personer till dels är redan röjda.

För det andra har vi troligen inte sett slutet på denna historia. Det är sorgligt för försvarets anseende. Och ytterst obehagligt för Sverige som nation.

Sylvia Asklöf

2006-09-30

Sylvia Asklöf
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons