GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återupprätta sparande som en dygd

Räntehöjningen tredubblar skatten på ISK-sparandet. Det oroar när bistrare ekonomiska tider väntar.
Ledare • Publicerad 17 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

En tredubblad skatt väntar nästa år på det ISK-kontosparande som blivit något av en folkrörelse.

Börsen går ner och skatten går upp.
Börsen går ner och skatten går upp.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är inte skattesatsen som höjs. Men skatten på sparandet beräknas efter statslåneräntan. Och när räntan stiger följer skatten med. Prognosen pekar på att skatten höjs från 0,38 procent på sparkapitalet till 0,98 procent. För småspararen som har 100 000 kronor på kontot - vilket ungefär två tredjedelar av spararna har - ökar därmed skatten enligt beräkningar från 375 kronor i år till 978 kronor nästa år.

Det hör till ränte- och aktiesparandets - ja allt sparandes baksida- att tillgångar kan gå upp och ner i pris. När börsen sjunkit rejält i år innebär det att beskattningen ytterligare urholkar kapitalet.

Det är emellertid inget som beaktats när ISK-sparandet omtalats som ”skattegynnat”, en politiskt spridd uppfattning som också tillbakavisats av Riksrevisionen. Investeringssparkontot innebär att tillgångar som finns där beskattas löpande med en låg schablonskatt i stället för att vinsten beskattas (eller förlusten dras av) vid försäljning.

För spararen innebär det framför allt en stor förenkling. Man slipper deklarera förluster eller vinster. Men detta system bygger också på att en del av risken överförs från staten till spararen. När värdena sjunker i ISK beskattas de ändå. I sämre tider kan det klassiska aktiesparandet där vinster och förluster på försäljningar deklareras, därför framstå som mer fördelaktigt.

Det är en baksida med att skatten knyts till statslåneräntan. Den är svår att förutsäga.

I Tidöavtalet står det att skatten på sparandet sänks ”genom att en grundnivå på 300 000 kr i ISK görs skattefri.” Någon sådan reform rymdes inte i finansminister Elisabeth Svantessons första budget. När ekonomiskt svåra tider väntar hålls det hårt i utgifter samtidigt som skatteintäkterna värnas och den mer liberala ekonomiska politik som regeringspartierna förordar backas inte upp av Sverigedemokraterna.

Men det är hushåll med mindre marginaler som har behov av ett långsiktigt sparande. I flera år har hushållens stimulerats till att låna framför att spara. Det har lett till att bostadskarriären i ekonomiskt hänseende blivit viktigare än yrkeskarriären.

”Spara och slösa har bytt plats som medborgerliga dygder.”

Spara och slösa har bytt plats som medborgerliga dygder. Det är problematiskt eftersom det privata sparandet alltför ofta ses i nationalekonomiska termer såsom ett konsumtionshinder eller något om det är högt som bromsar konjunkturuppgångar.

Sparandet bör också betraktas i ett medborgarperspektiv. Som en dygd i likhet med ambition. Och utifrån att ett eget kapital ger självständighet och trygghet. Sparande är helt enkelt lika med egenmakt.

Paradoxalt nog betonar regeringar oberoende av färg statens eget sparande. ”Den som är satt i skuld är icke fri”, upprepas ofta. Men det privata sparandets villkor ägnas inte samma intresse.

Med ett krig i närområdet, en pandemi som fortsätter att påverka världsekonomin och en sysselsättning som börjar att vika finns det många starka skäl att värna det långsiktiga privata sparandet.

Den som spar, den har.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.