Återta vettet!

Ledare • Publicerad 3 maj 2003

Vandaler har slagit sönder Stockholm. Man kallar sig Reclaim the streets - ”återta gatorna”. Inga hittills intervjuade har kunnat ge något vettigt svar på vad Reclaimrörelsen för övrigt står för. Inte ens de så kallade medborgarvittnen som var med på plats kan riktigt formulera tanken bakom Reclaim - det kunde vi höra i P1-morgon i fredags. ”De har också rätt att synas” var den mest snillrika observationen.

Och nu ska samma visa dras som i Göteborg. ”Det var polisens fel.” Det var polisen som provocerade allt - vilket är sanslöst att höra från individer som slagit sönder, sprejat ned, krossat och stulit - säkerligen för hundratusentals kronor. Polisen hade kunnat ägna sig åt sårvård med salveplast - de hade ändå setts som provokatörer.

I radion kunde man höra en av ungdomarna försvara sig. Varför har just du rätt att spreja ned här, undrade reportern.

”Ehh... det kan jag inte svara på.”

Nej, just det.

Men lika underligt är att höra polisens kommentarer till att vandaliseringen kunde fortgå en bra stund innan ordningsmakten ingrep. ”De minsann inte kan vara i alla gathörn.”

Jo, det är precis där polisen ska vara om kravaller och vandalisering drar igång! Tanken är inte att man ska gå i sakydd och vänta på att ovädret drar förbi och försäkringsbolagen gör utbetalningarna. Meningen är att man ska förhindra brott, inte titta på dem!

Kan den länspolismästare som efterträder Gunno Gunmo få polisen att agera så, då förtjänar hon sin plats!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.