GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åsiktskorridoren finns mitt ibland oss

Självcensur gör att det politiska samtalet blir tomt och meningslöst.
Ledare • Publicerad 8 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svenskar är väldigt toleranta mot andra människor. I alla fall så länge som personerna tycker precis som de själva gör. Så skulle man kunna sammanfatta statsvetarna Sten Widmalms och Thomas Perssons forskningsartikel Politisk tolerans och självcensur i orostider som ingår i SOM-institutets senaste antologi Du sköra nya värld.

I själva verket finns det en rad demokratiska rättigheter som svenskar skulle vilja neka de grupper som de ogillar allra mest, exempelvis möjligheten att organisera sig, demonstrera eller kandidera till riksdagen. Så mycket för mångfald och tolerans i praktiken.

Vågar du berätta för grannen vem du ska rösta på?
Vågar du berätta för grannen vem du ska rösta på?Foto: Hanna Franzén/TT

Det framgår också att oroväckande många svenskar idkar självcensur och drar sig för att berätta vad de egentligen tycker. Mer än hälften svarade att de inte vågar uttrycka sina åsikter öppet eftersom andra kan tycka att de är stötande.

Det fanns vissa grupper som stack ut när det gäller att censurera sig själva. Och det handlar inte enbart om sverigedemokrater, även om de var överrepresenterade. Nej, det handlar även om väljare som röstar på etablerade borgerliga partier som Moderaterna eller Kristdemokraterna.

”Till slut blir det enda som återstår en rad självklarheter och värdegrundsfloskler som de flesta kan enas om.”

Självcensur kan få praktiska konsekvenser. Den som tänker lägga sin röst på Kristersson kanske inte vågar starta ett samtal om det med grannen, trots att det hade kunnat leda till att även grannen röstade på Moderaterna.

Det bör skaka om den svenska självbilden att den politiska självcensuren är så pass utbredd, till och med bland väljare som sympatiserar med partier som har varit i regeringsställning. Det säger mycket om det svenska samtalsklimatet att den som röstar på ett fullt legitimt politiskt alternativ inte vågar berätta om det av rädsla för de sociala konsekvenserna. Det är ett tecken så gott som något på den omstridda åsiktskorridoren.

Om människor inte upplever att de kan uttrycka sig fritt blir det politiska samtalet både tomt och meningslöst. Då vågar ingen prata om frågor som verkligen betyder något. Till slut blir det enda som återstår en rad självklarheter och värdegrundsfloskler som de flesta kan enas om. Det kan förvisso göra att man slipper dålig stämning, en av de värsta sakerna som kan ske i svensk umgängeskultur, men det blir också en fattigare tillvaro.

God stämning i all ära. Men ibland är det en hårfin gräns mellan svensk konsensuskultur och tyst åsiktsförtryck.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.