Arne Sjöbergs röst ska höras i landstinget!
Barometern-OT har valt att på ledarsidan hälsa läkaren Arne Sjöberg välkommen in i politiska uppdrag på ett sätt som förvånar. Vi är många som funderat ett tag på om vi ska nonchalera länets största tidning eller om vi ska visa den respekten att kommentera det som skrevs. Jag väljer det senare. Därför kommer här mina kommentarer.
Vi kristdemokrater som önskar se Arne Sjöberg i landstingsfullmäktige efter valet nästa höst gör det av många skäl. Politiken behöver personer som har förmåga att stå upp för en tydlig värdegrund. Politiken behöver personer som har skaffat sig en gedigen kunskap. Politiken behöver personer som har erfarenheter som är relevanta för det ansvarsområde som ska hanteras. Därför är det lite absurt att notera att man på Barometern-OT ledarredaktion inbillar sig att Arne Sjöbergs kunskaper skulle hållas borta från vårdfrågorna i landstingspolitiken. Tvärtom!
Vi kommer att låta demokratins grundpelare i form av yttrandefrihet vara vägledande. Vi tänker inte följa Barometerns råd och lägga munhäfta på en person som skaffat sig bästa tänkbara förutsättningar för att vara med och göra en bra hälso- och sjukvård bättre. Detta gäller så länge inte risk för jäv föreligger. Och så är det för alla förtroendevalda.
Vad är det Barometern vill säga med sin ledare? Varför skulle just sjukvårdspersonal och läkare vara portförbjudna som politiker inom sitt kunskapsområde? Så har jag aldrig hört att man säger om företagare i riksdagens näringsutskott. Där är det tvärtom en merit att ha egen erfarenhet och kunskap inom näringslivet. Där och i många andra politiska sammanhang visar man respekt för att människor väljer att engagerar sig och låta kunskap och erfarenhet användas i ett vidare sammanhang. Självklart är det så att den kunskap och den erfarenhet som läkaren Arne Sjöberg besitter kommer att vara en plusfaktor i det framtida landstingspolitiska arbetet. Det är en vinstlott för länets äldre liksom andra patientgrupper som behöver särskild uppmärksamhet att han nu tar steget fullt ut och kandiderar för att vara med och forma framtidens sjukvård i vårt län. Jag vill tro att det är många som med mig är glada för att det är väljarna och inga andra som har sista ordet när det gäller att utse våra politiska företrädare.
Anders Andersson
Distriktsordförande för kristdemokraterna i Kalmar län
Svar
De som finns på tidningens ledarredaktion har sett många fall, bland annat i Kalmar, av hur personer med bakgrund i den verksamhet en politisk församling styr kommer in i denna församling.
De möter då ofta stora problem, eftersom det mycket ofta är svårt för dem att hålla isär sina roller. ”Jag vet ju bättre hur det är” blir en attityd.
Men ofta leder detta fel. För det första ska en politiker arbeta på övergripande nivå. Den som har för mycket detaljkunskaper frestas att gripa in mot det han eller hon upplever som fel, men inser inte att det blir värre skador av att politiskt valda ägnar sig åt för detaljerade problem.
Den andra komplikationen ligger i lojalitetsförhållandena. En politikers vardag är att välja bort goda ting till förmån för andra bättre ting. Den som då har bakgrund i en specialitet eller ett sjukhus utsätts alltid för press att visa de egna bindningarna högre lojalitet än som egentligen är motiverat.
Sålunda bör lärare inte finnas i kommunala nämnder som har med utbildning att göra, politiker med socialförvaltningsbakgrund inte i socialnämnder – och läkare och sjuksköterskor inte syssla med vårdfrågor i landstinget.
De riktlinjerna för politiskt arbete finns i många politiska församlingar och partier Sverige runt.
Pol red