unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Är konkurrens bara läpparnas bekännelse, Barometern?

Varför misskrediteras försök till lokal journalistik, frågar Peter Akinder.
Lokala politikers tidningsengagemang borde välkomnas, skriver Peter Akinder.
Lokala politikers tidningsengagemang borde välkomnas, skriver Peter Akinder.
Foto: Helen Edvall
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Möjligen talar Barometern-OT:s ideologiska språkrör Martin Tunström av egen erfarenhet när han i en ledare på tisdagen använder mig och de politiska uppdrag jag har för Socialdemokraterna för att sätta upp en rad försåtliga frågetecken inför en start av Hela Östra Småland.

I högerorganets egen ägarstiftelse vimlar det nämligen av både nu aktiva och tidigare moderata politiker.

För Östra Småland Intressenter – ett bolag i vilket jag sedan en tid är ordförande – är det emellertid alldeles självklart och helt grundläggande att en tidningsredaktion bedriver journalistiskt arbete efter eget huvud och fattar självständiga publicistiska beslut - oavsett ägare eller styrelse.

Barometern-OT:s politiske chefredaktör borde välkomna att det bland lokala politiker finns engagemang för det fria ordet snarare än att misstänkliggöra och misskreditera försök att möjliggöra mer granskande journalistik och fler röster i debatten.

Men kanske är det så att för vissa är konkurrens något som mest är läpparnas bekännelse och anses nyttigt för andra men inte för egen del.

Peter Akinder

Styrelseordförande

Östra Smålands intressenter

SVAR DIREKT:

”Det lär inte finnas någon ambition att vilja styra över tidningarnas innehåll. Men tidningsägaren Stiftelsen Barometern har att reflektera över hur det uppfattas när aktiva politiker får framträdande positioner.”

Så inleddes Barometern-OT:s ledare 2017-05-23.

För Hela Östra Smålands styrelseordförande tycks det emellertid inte vara ett problem att styrelsen består av ledamöter som journalisterna har till uppgift att granska.

Ledarredaktionen