Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Apoteket och kapitalet i samma båt

Regeringspartierna har för vana att kritisera den framgångsrika apoteksomregleringen, men när det statliga Apoteket köper in sig i ett nätläkarföretag ser den som ägare mellan fingrarna.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den stora omregleringen av apoteksmarknaden kostade inte staten en krona, men resulterade i över 400 nya apotek och kraftigt förbättrade öppettider på kvällar och helger. Köerna på apoteken som förr framstod mer som myndighetslokaler är ett minne blott.

Statens helägda apotek köper in sig i nätläkarbolag.
Statens helägda apotek köper in sig i nätläkarbolag.
Foto: Bertil Ericson/TT

Det har därför varit svårt att förstå Socialdemokraternas bitterhet över reformen. Visst, reformer måste vårdas. Läkemedelsbrister ska åtgärdas. och bristen på läkemedel kan visar det sig knappast apoteken lastas för – den är ett globalt problem.

Men kritiken mot avregleringen från socialdemokrater framstår som än märkligare sedan det statligt ägda Apoteket nu köper 20 procent av Wallenbergägda nätläkarbolaget Doktor 24.

Läkare och läkemedelsbolag är nämligen förbjudna att äga apotek. Separationen mellan doktorer och receptarier är särskilt viktig för att förhindra överförskrivning eller att apoteken hänvisar kunder till de egna ägarna efter exempelvis en blodtryckskontroll på apoteket.

Men någon lag som förbjuder apotek att äga vårdbolag finns inte. Därför har ICA ägda Apoteket Hjärtat köpt in sig i Min Doktor och nu följer alltså statliga Apoteket efter.

Det går stick i stäv med tankarna bakom omregleringen där apotekens uppdrag tydligt formulerades. Ökad förskrivning leder till högre kostnader för regionerna och patienterna och en del av vårdkedjan kommersialiseras på ett olyckligt sätt.

När statliga bolag går bra understryks det statliga ägandet. När kritiserade beslut fattas, betonas vanligen att bolagens styrelse är ansvarig för den löpande verksamheten.

Från regeringskansliet kommuniceras det också att förvärvet av aktierna inte är något regeringsbeslut utan bestämt av bolaget. Det meddelas för övrigt att Apoteket förvaltas av näringsdepartementet,

Regeringens interna arbetsordning stadgar dock att en gemensam beredning mellan ministrarna ska i frågor som berör bland annat ”större förvärv” eller ”strategiska förändringar” av statligt ägda bolagets verksamhet.

Läkemedelsverket har krävt ny lagstiftning för att täppa till kryphålet. Regeringens hantering ställer därför frågor både när det gäller dess hantering av det statliga bolagsägandet och beträffande ansvaret för läkemedelsmarknaden.

För övrigt anser vi att politik ska vara ”pro-market”, inte ”pro-business”.

Läs mer