GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ansvaret för apartheidbeslutet

Biskoparna i Växjö och Linköpings stift kritiserar i hårda ordalag kyrkomötets apartheidbeslut. Representanter för Socialdemokraterna och Centern från stiftet röstade dock för det förslag som upprört judiska organisationer.
Ledare • Publicerad 3 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, kritiserar  Kyrkomötets apartheid-beslut.
Biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, kritiserar Kyrkomötets apartheid-beslut.Foto: Urban Nilsson

Ärkebiskopen måste förklara beslutet och en ursäkt är på sin plats skrev vi förra veckan sedan Kyrkomötet fattat beslutet att lyfta frågan om staten Israel kan beskrivas med begreppet apartheid som vanligen förknippas med den tidigare rasåtskillnaden i Sydafrika.

Sedan dess har ärkebiskopen Antje Jackelén och samtliga biskopar i kraftiga ordalag tagit avstånd från beslutet. Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift uttrycker besvikelse och frustration över beslutet och hans bror, Martin Modéus som är biskop i Linköping ” beklagar djupt det polariserande uttryckssättet i kyrkomötets beslut.”

Beslutet har i sig också skapat något av en kyrkorättslig kris för Svenska kyrkan. Att biskopar tar avstånd från ett beslut vittnar om en splittring mellan folkkyrkans plattform och den episkopala strukturen som är Svenska kyrkans två bärande element.

Hur ställde sig då de folkvalda ledamöterna i Växjö stift och Barometerns spridningsområde i ”apartheidfrågan”?

Socialdemokraterna från stiftet i kyrkomötet stod eniga bakom S-motionären. Anton Härder, Marie Johansson, Birgitta Lindén, Anna Rapakko och Isak Öhrlund röstade enligt partilinjen.

En titt i röstningsprotokollet visar dock att en betydande minoritet i Centerpartiet inte stod bakom sin egen motionär. Stig-Göran Fransson röstade nej medan Mats Nilsson biföll förslaget.

Bakom motionen stod också en ledamot i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som i denna fråga alltså förenades med en motionär från Socialdemokraterna och en från Centerpartiet.

Växjö stifts posk-ledamöter Sofia Rosenquist, Victor Ramström (Kalmar) samt Mattias Rosenqvist (kyrkoherde södra Öland) röstade dock för avslag. Det gjorde också Sven Gunnar Persson, Oskarshamn, som representerar Posk i Linköpings stift.

Kristdemokrater i Svenska kyrkans ledamot, Bertil Olsson, röstade nej liksom Frimodig kyrkas Håkan Sunnliden och Borgerligt Alternativs Magnus Hedin. Alla tre är för övrigt präster i Svenska kyrkan. Sverigedemokraternas Eric Westroth deltog inte i beslutet medan partikamraten Leif Gustavsson från Högsby röstade nej. Öppen kyrkas Birgitta Axelsson Edström, Kalmar, biföll motionen.

”De politiska partiernas ansvariga har dock inte sagt ett enda ord.”

De politiska partiernas ansvariga har dock inte sagt ett enda ord. Centerpartiets kyrkopolitiska program beslutas av partistyrelsen med partiledaren Annie Lööf i spetsen. Socialdemokraterna i Kyrkomötet är samma parti som Socialdemokraterna i riksdagen. Kyrkomötesgruppens program är beslutat av den socialdemokratiska partistyrelsen där Magdalena Andersson ju nu är ordförande.

Till syvende och sidst är det nog inte Svenska kyrkan som ska kritiseras för beslutet utan de två partier - Socialdemokraterna och Centerpartiet som annars ställt sig själva i frontlinjen som pluralismens och toleransens försvarare.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.