Ansvar och spontan ordning

Ledare • Publicerad 15 maj 2003

Man kunde tro, nu när Oskarshamns parkeringsvakter strejkar, att världens värsta parkeringskaos skulle ha brutit ut i city. Ansvarslöst lämnade bilar, incidenter, stockningar och köer. Är det inte vad som händer när man inte längre övervakar människor?

Men icke. Få, eller snarare sagt ingen som redaktionen kommit i kontakt med, klagar på kaos i stadscentrum. Det visar sig att människor är ungefär lika hänsynsfulla när det gäller platser som tidigare. Även i andra städer där vakterna strejkar flyter trafiken ganska normalt. Och eftersom kommunens parkeringsvakter inte lappar bilar så ohämmat att vakttjänsten går med vinst för kommunen innebär nog strejken också att de kommunala finanserna hjälps upp.

Inget nervöst rusande för att kontrollera tidsperioder, ingen oro för lappar, de som parkerar har det också ganska skönt.

Naturligtvis kan det finnas en part som klagar: cityhandeln. Nu tas fler parkeringsplatser upp av människor som redan köpt vad de ska; tidigare behövde de flytta på sig så att nya presumtiva kunder fick plats.

Men bortsett från detta kan man ju undra om hela denna övervaknings- och regleringsmani som parkeringar utgör egentligen är något alla kan klara sig utan, i alla fall ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Kanske inser vi att parkering över gula streck, på trottoarer, på handikapplatser eller i fel riktning eller i gatukorsningar är så fel att vi självmant undviker detta. Kanske tycker vi att det är nog obehagligt att bli betraktad som allmänfarlig parkeringsdrulle att vi visar förnuft även när vakterna är borta. Alla regleringsivrare borde se sig om extra noga i stadstrafiken. Kanske klarar vi oss dem förutan?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.