1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Annika Borg: Kyrkan var DDR:s Akilleshäl

De studerade teologi, lät prästviga sig och avancerade i de kyrkliga hierarkierna. Historien om Stasis kyrkspioner är rafflande och omskakande.
Kyrkorna i Östtyskland lyckades den Östtyska regimen aldrig helt kontrollera. På bilden vy över Stralsund.
Foto: Stefan Sauer

Nyligen utkom den Londonbaserade journalisten och säkerhetsanalytikern Elisabeth Braws unika arbete om Stasi: God´s Spies. The Stasi’s Cold War Espionage Campaign inside the Church. Braw har fått bland andra den mångårige chefen för Avdelning XX/4 – Kyrkbyrån – inom Stasi, Joachim Wiegand, och andra att öppna sig och för första gången berätta om det vittgående kyrkspioneriet. Lägg därtill ett enormt arkivarbete, så är resultatet att ett avgörande avsnitt om Stasis infiltration av och påverkan på kyrkliga nätverk nu är blottat.

Även om omfattningen av Stasis spioneri saknar motstycke — mellan år 1950 och år 1989 opererade 620 000 så kallade IM, informatörer av olika grad — så misslyckades säkerhetstjänsten med att upprätthålla den kommunistiska diktaturen. Kvantiteten av material brast i fokus och systematik. Trots enorma resurser och trots att Stasi gjorde ingrepp i så gott som varje skrymsle, vrå och relation i en östtysks liv så föll regimen.

Vad skapar då en Stasiinformatör? Svaren är flera och Braw frilägger hur motiven till övervägande del rörde sig över en skala från möjligheter till karriär och bättre utbildning för familjemedlemmar till spänning i tillvaron och dyra cigarrer, snarare än handlade om att vara dedikerad till den kommunistiska saken. Spioneri är inte vackert och man kan i boken slås av futtigheten hos dem som genom sina handlingar förödde andras liv.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kyrkorna stod tidigt i centrum för säkerhetstjänstens intresse, i huvudsak var den lutherska kyrkan av betydelse. Till skillnad från den romersk-katolska kyrkan utgjorde lutheranerna en sammanslutning som tog politisk ställning. Detta faktum apterade i sin tur den lutherska kyrkan som måltavla för Stasis infiltration, aktiviteter och manipulation.

Varför var då kyrkorna av så avgörande för Stasi, förutom att de bitvis tog politisk ställning och drog till sig människor som betraktades som oppositionella? Två ytterligare saker var av vikt: Den kristna tron erbjöd en heltäckande och konkurrerande världsbild. Kyrkorna förfogade dessutom över avsevärda plattformar, såväl nationellt som internationellt.

Infiltrationen gällde således inte enbart nationella kyrkor, utan även internationella kyrkliga samarbetsorganisationer som Kyrkornas Världsråd (WCC) och Lutherska Världsförbundet (LWF). Warszawapaktens spionorganisationer placerade för dem önskvärda klerikala personer på nyckelposter. Genom detta påverkansarbete undvek regimerna kritik för exempelvis Pragvåren och för förtrycket av kristna. Stasi och andra inom Warszawapakten påverkade även för att förändra den positiva uppfattningen om Israel många kristna omslöt.

IM Thomas, Aleksander Radler, som så småningom kom att operera inom Svenska kyrkan som präst och som teolog vid svenska universitet, blev exempelvis av sin uppdragsgivare Stasi erbjuden en position inom Lutherska Världsförbundet.

Den stora och resursstarka Svenska kyrkan, med dess aktiva internationella arbete, var av betydelse för Stasi. För Svenska kyrkan finns fortfarande många stenar att vända på för att utröna hur genomgripande infiltrationen och påverkan var. Det är orimligt att betrakta Aleksander Radler som en ensam aktör. Växjö stifts resor till och utbyte med DDR:s kyrkliga nätverk innehåller exempelvis ännu punkter att utforska.

Såväl de kyrkliga arkiven som de arkiv den svenska säkerhetspolisen förfogar över behöver öppnas. Elisabeth Braws detaljrika och imponerande arbete visar att historien ännu behöver skrivas.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”