GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annie Lööf väljer vänstersväng

Så kom då ett klart besked från Centerpartiet. Partiet avser att aktivt stödja vänsterblockets budget och väljarna har därmed fått svar i regeringsfrågan.
Ledare • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Breda blocköverskridande överenskommelser har varit den viktiga grundprincipen i utvecklingen och upprätthållandet av det svenska pensionssystemet. Men, genom gårdagens pensionsutspel av Centerpartiet tillhör nu den principen historien. Hur framtiden för pensionsgruppen, som bestått av de – traditionellt sett – fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna, är oklart.

För Annie Lööf som politiker och partiledare tycks två ting vara avgörande, oavsett sakpolitisk fråga: att hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande och att befästa den illusoriska självbilden av att hon föser regeringen framför sig, bestämmer och tar ansvar för Sverige.

Annie Lööf bryter grundprincipen om blocköverskridande pensionsöverenskommelser.Foto: Claudo Bresciani / TT
Annie Lööf bryter grundprincipen om blocköverskridande pensionsöverenskommelser.Foto: Claudo Bresciani / TTFoto: Claudio Bresciani/TT

Men, nu är inte pensionsfrågan vilken som helst, inte i dag och inte heller historiskt sett. I synnerhet inte för Centerpartiet. Det var genom ATP-striden på 1950-talet som dåvarande bondeförbundet utvecklades till Centerpartiet. Utifrån en syn på att villkoren ska vara lika för alla krävde bondeförbundet högre folkpensioner. Partiet hade även en egen linje i folkomröstningen om pensionsfrågan 1957, den linjen handlar om frivillighet vad gäller tilläggspensioner och genomsyrades av bondeförbundets syn på lika villkor och individens frihet. Man kan konstatera att den ideologiska förankringen inte har huvudrollen längre.

Under måndagens pressträff och i sina kommentarer efter densamma underströk Annie Lööf att det förslag hon och regeringen nu var överens om; ettusen kronor före skatt i höjd garantipension före samt en höjning av bostadstillägget med hundra kronor, inte skilde sig nämnvärt från det förslag som låg på bordet från högerblocket. Att Centerpartiet i det läget väljer att vända de tidigare alliansvännerna ryggen, överge pensionsöverenskommelsernas grundprincip och stänga dörren till borgerligheten istället för att kompromissa visar övertydligt den vänstergir Lööf nu fullbordat.

Vid förra budgetomröstningen lade Centerpartiet ned sina röster, i morgon kommer Annie Lööf och hennes parti att aktivt rösta på regeringens budget. Centerpartiet är därmed parkerat som stödparti till Socialdemokraterna och kommer ha mycket svårt att hävda att man inte även fungerar som stödhjul till ytterkantspartiet Vänsterpartiet.

”Vänstersvängen skapar stor oklarhet om var Centerpartiet befinner sig ideologiskt i dag.”

Vänstersvängen skapar stor oklarhet om var Centerpartiet befinner sig ideologiskt i dag. Ett parti med borgerliga rötter, men socialdemokratisk praktik? Klart är i alla fall att Annie Lööfs starkaste politiska drivkraft och reflex är att hålla Sverigedemokraterna borta från den politiska makten samt att driva fram konflikter och polariseringar där det inte skulle behöva finnas några, som i synen på pensionerna.

På politikens metanivå befinner sig även Lööfs tillfredsställelse över att ha fått bort Vänsterpartiets förslag om garantitillägg. I själva verket är det enbart en markering tänkt att bolla undan kritiken mot att hon nu gjort det hon lovade att aldrig göra: samarbeta med ytterkantspartier. Men, vänsterpartiet utgör och kommer att utgöra regeringsunderlag, det kan Annie Lööf och Centerpartiet aldrig komma ifrån. Nu har väljarna åtminstone fått klara besked.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.