Annons

Anmärkningsvärt angrepp av Angelica Katsanidou

Varför angriper Angelica Katsanidou (S) regionrådskollegor som vill förbättra patientsäkerheten?
Ledare • Publicerad 15 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På torsdagen sändes ett sarkastiskt pressmeddelande ut från Socialdemokraterna i Region Kalmar.

Till slut kom besked om försäkring från regeringen för Modernas vaccin.Foto: Gorm Kallestad

”Har det moderata regionrådet i Dalarna inte förmåga eller vilja att utöka vaccineringen så står vi redo att ta över doserna. Det är bättre än att de ligger och väntar”, skrev det socialdemokratiska regionrådet Angelica Katsanidou.

Annons

Bakgrunden är att regionrådet i Dalarna, Ulf Berg (M), krävt ett besked från regeringen om att Modernas vaccin mot Coronaviruset ska ingå i läkemedelsförsäkringen. Det var också ett krav från professionen inom regionen som har det medicinska ansvaret och alltså inget ”Dalauppror” mot regeringen i Stockholm. Vem kan enligt läkaretiken vaccinera en patient utan att ett försäkringsskydd för eventuella skador finns? Samma besked kom från Region Skåne och Region Uppsala.

Detta medicinsk etiska ställningstagande fick Katsanidou till att ifrågasätta kompetens och ambition hos en regionrådskollega. Utspelet är också märkligt eftersom Region Dalarna ännu inte fått något vaccin. 400 doser väntas komma på måndag. Inga doser ligger således på lager och väntar.

Det är inte första gången Angelica Katsanidou väljer att angripa arbetet i andra regioner. I maj anklagades M-regioner för att inte göra ”vad de är ansvariga för” i ett försök att föra fokus bort från regeringens arbete.

Att angripa regionkollegor i andra län hör inte till det normala. I detta fall misstänkliggörs folkvalda i andra regioner och det sprids misstro över andras förmåga att möta Cornaviruset. För den nationella kampen mot Cowid-19 bådar det inte gott.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons