Alla bör värna Public Service
I Sveriges Radios lördagsintervju den 23 april resonerade Busch kring upploppen. Först pekade hon på det stora antalet skadade poliser och det orimliga i att den andra sidan, de som skadat poliserna, gick ur striden betydligt mycket helare och renare.
Sedan pratade hon om att ett ordnat samhälle kräver att det är polisen som har monopol på våld, och att när någon vill döda poliser är det inte bara för att skydda sig själv de har möjlighet att skjuta, de skyddar även rättsstaten. Rimliga resonemang. Din möjlighet att vinna, över såväl stat som medmänniskor, får aldrig handla om din storlek eller ditt våldskapital.
När sedan Sveriges radio återgav intervjun klippte de ihop de olika resonemangen och fick genom att utelämna väsentliga delar Buschs resonemang att framstå som krav på polisen att skjuta fler i någon form av rättvisesyfte. Det var denna förvanskade version som sedan spreds och som föranledde kritiken. Men det är inte Busch som förtjänar att stå i skamvrån, det är Sveriges Radio.
Istället för att leverera såväl rättelse som ursäkt fortsatte dock Sveriges Radio att felcitera Busch. I veckan visade det sig nämligen att Sveriges Radios arabiska redaktion förvanskat Buschs uttalanden genom att översätta hennes ”hundra skadade islamister” till ”hundra skadade muslimer”. När en syrisk journalist som numera bor i Malmö på Twitter påtalade detta ändrade redaktionen ”muslimer” till ”islamisk” och blockerade sagda journalist från att skriva mer till dem.
Sveriges Radios somaliska redaktion inte bara översatte Buschs ”hundra skadade islamister” till ”hundra skadade muslimer”. De skrev även att ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer.” Att Ebba Busch tar skada av detta är uppenbart. Likaså tar integrationen och våra utanförskapsområden skada av Sveriges Radios desinformation. Risken är att vi får ett nytt scenario liknande det då islamister spreds fake news om hur svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn, något som även underblåstes av partiet Nyans.
”Istället för att leverera såväl rättelse som ursäkt fortsatte dock Sveriges Radio att felcitera Busch.”
Public Service har länge kritiserats för bristande opartiskhet. När Näringslivets Mediainstitut 2019 gick igenom då Granskningsnämnden fällt Public Service för bristande opartiskhet, hade rapporteringen påfallande ofta skett utifrån ett rödgrönt perspektiv. Aldrig ett borgerligt. Det går att ana att behandlingen av Busch inte är slumpen, utan del av ett mönster.
Public Service, och än mer dess funktion, är alldeles för viktig för att behandlas på detta vis. För att medborgarna ska kunna utöva sin del av demokratin är det av väsentlig vikt att media förmedlar nyheterna på ett korrekt vis. Med tvivel på Public Services oberoende kommer obönhörligen nedläggningskrav, vilket vore olyckligt. Ett oberoende och korrekt Public Service bör värnas av alla. Även dess egna journalister.