GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

All in för den politiska strategin

Statssekreterare PM Nilsson lyckades slingra sig ur ålhärvan.
Ledare • Publicerad onsdag 06:00 • Uppdaterad onsdag 10:07
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsminister Ulf Kristerssons rekrytering av Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson som statssekreterare var tänkt att symbolisera den nya regeringens berättelse.

Var på djupt vatten, men gick inte under. Statssekreterare PM Nilsson.
Var på djupt vatten, men gick inte under. Statssekreterare PM Nilsson.Foto: Anders Wiklund/TT

PM Nilsson var dels tidigt ute med att förorda ett borgerligt parlamentariskt samarbete med Sverigedemokraterna, dels- och det var viktigare - personifierade han en ny linje inom mitten-höger blocket. En av Nilssons profilfrågor har länge varit utformandet av en grön omställning där näringslivet intar huvudrollen och där marknad och miljö går hand i hand. Genom sitt uppmärksammade personliga engagemang som skräpplockare längs Blekingekusten och som hemvärnsman har Nilsson också personifierat både miljöansvar och pliktkänsla. Inte minst viktigt i den urbana och individualiserade kultur som affärstidningen och Nilsson verkat i.

När PM Nilsson själv, nu alltså fått ett strafföreläggande för olagligt ålfiske sommaren 2022 får oppositionen en möjlighet att också ifrågasätta denna nya berättelse.

Till det kommer det kanske mest besvärande att Nilsson varken talat sanning i mötet med Havs- och vattenmyndighetens personal eller i ett första samtal med polisen. Då förnekade han att ryssjorna var hans. Talet om att ålfiske är en etablerad sedvänja i Blekinge - lagstiftning till trots - är också ett bottennapp, om uttrycket tillåts. Något är inte rätt för att andra gör det. Den som köper svarta tjänster motiverar det ofta med överdriften att ”alla andra” gör det, vilket inte är sant.

Nu blev inte Nilsson rökt utan han sitter kvar på post. Detta förväntade avgångskrav från oppositionen till trots och efter att vid flera tillfällen bett om ursäkt för sitt brottsliga agerande. Statsminister Kristersson deklarerade också att han av PM Nilsson informerats om ärendet i samband med rekryteringsförfarandet och därför kände till saken när den nådde offentligheten.

För oppositionen är det kanske den bästa utgången. Frågan lever vidare. Den kan tjata vidare även inom Konstitutionsutskottet (KU) om att dess tidigare publicistiska motståndare nummer ett borde få sparken av statsministern.

Straffet får PM Nilsson bära för lång tid framöver. Strafföreläggandet på 38 800 kronor är knappast något mot den offentliga kritik Nilsson fått utstå.

För Kristersson finns det taktiska skäl att behålla Nilsson. Att sparka medarbetare kan tyda på handlingskraft, men kan också tolkas som politisk svaghet gentemot oppositionen. Så länge inga nya uppgifter tillkommer. På tisdagens eftermiddag meddelades det att en polisutredning om artskyddsbrott inletts, enligt uppgift med anledning av att Nilsson misstänks ha sålt ål.

”För Kristersson finns det taktiska skäl att behålla Nilsson. Att sparka medarbetare kan tyda på handlingskraft, men kan också tolkas som politisk svaghet gentemot oppositionen.”

Men de strategiska skälen lär väga tyngre. Den berättelse som PM Nilsson - tyvärr alltför ensam - format inom borgerligheten om en klimatvänlig omställning baserad på äganderätt, global efterfrågan och näringslivets förnyelseförmåga är av avgörande betydelse inte bara för regeringens framtid utan också för Sveriges.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.