Annons

Alkoholen är ett tveeggat svärd

Liberaliseringar av alkohollagen bör med anledning av varornas speciella beskaffenhet alltid hanteras varsamt.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
"Alkohol bidrar till stor ofrihet", påpekade Fredrik Reinfeldt för nästan tjugo år sen.
"Alkohol bidrar till stor ofrihet", påpekade Fredrik Reinfeldt för nästan tjugo år sen.Foto: Martina Holmberg/TT

Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl. Så sjöng Hasse och Tage i den klassiska 88-öresrevyns sång ”Öl”, som en och annan läsare till äventyrs kan ha hört på Teatervallen i Kalmar nyligen. Det må vara hänt att komikerduons dysterhet föranleddes av oro för framtida generationer, men det finns onekligen både ett och annat vad gäller just frågan om alkohol i sig som också kan anbringa ett mått av oro – även hos den mest entusiastiske alkoholromantikern.

Om man ofta talar om ”rödvinsvänstern” skulle man kunna säga att det inom delar av svensk borgerlighet finns ett stråk av vad man kan kalla för alkoholliberalism. Endera dagen är det gårdsförsäljning av alkohol som är på tapeten – som ibland lite tafatt framställs som en stor frihetlig eller landsbygdsräddande reform – och nästa dag gäller det systembolagets nedmontering; ytterligare ett led i strävan efter privatiseringar.

Annons

Senast i raden av alkoholliberala utspel kom från Moderaternas partistyrelse, vilken inför partiets stämma denna vecka har kommit med ett nytt förslag som ska upp till diskussion: dels ska man kunna köpa med sig alkohol när man beställer hämtmat, och dels ska restauranger slippa kravet på att även erbjuda mat för att kunna sälja alkohol.

En fråga som drivits inte minst av det unga moderata kommunalrådet Oliver Rosengren i Växjö, som även tog strid för frågan om hemleverans av alkohol som stöd till kämpande restauranger under pandemin.

”Öl, vin och rusdrycker är betydelsefulla komponenter i det svenska och europeiska kulturarvet.”

I ett uttalande till Sveriges Radio angående de eventuella riskerna med dessa avregleringar, som bland annat socialminister Lena Hallengren (S) varnat för, kommenterar han att ”åtgärderna för problem med alkohol behöver inriktas på där problemen verkligen finns”.

Därom är nog de flesta ense. Men det väcker också följdfrågor. Dels kan man fråga sig varför utspel som dessa då inte ackompanjeras med förslag på åtgärder för att tackla de alkoholrelaterade problemen, om inte annat för att visa att man faktiskt tar riskerna på allvar. Upp till bevis.

Men man kan också undra om det är så enkelt som det ter sig att klassa de föreslagna reformerna som riskfria. Det gäller inte bara den uppenbara risken för ökad alkoholkonsumtion och dess konsekvenser för folkhälsa och missbruksrelaterade sociala problem. Hur påverkas ordning och säkerhet av våld och sexuella trakasserier om det plötsligt öppnas upp ölhak där det ej serveras mat, med den dämpande och lugnande effekt det ger?

Öl, vin och rusdrycker är betydelsefulla komponenter i det svenska och europeiska kulturarvet. De välsmakande dryckerna förnöjer och berikar mångas liv. Men i diskussionerna om alkohol och frihet skulle det göra gott om perspektivet från den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt också fanns med – att alkoholen även ger upphov till ofrihet.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons