Annons

Äldrevårdens misslyckade stresstest

Ivo-granskningen av covidvård belyser gamla problem inom äldrevården.
Ledare • Publicerad 25 november 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En femtedel av äldre på boenden fick ingen läkarbedömning.
En femtedel av äldre på boenden fick ingen läkarbedömning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hård kritik riktas mot vård av Covid-19 på äldreboenden. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har i en omfattande journalgranskning funnit systematiska brister. Ingen av rikets 21 regioner bedöms ha tagit sitt fulla ansvar för att personanpassa vården.

Mest uppseendeväckande är att en femtedel av patienterna på äldreboenden inte har fått en individuell bedömning av läkare. I stället har bedömningar främst gjorts på distans, vanligen över telefon med boendets sjuksköterska. Dessutom har 40 procent av dem som inte fick en läkarbedömning inte heller bedömts av en sjuksköterska. Alltså har ingen medicinsk personal träffat patienten.

Annons

En individuell läkarbedömning är grundläggande för att patienter ska kunna få lämplig vård. Att så många äldre nekats det är oerhört. Därtill finner Ivo i sin granskning andra brister.

Behandlingar har införts utan att patienten eller anhöriga varit delaktiga. Vård i livets slutskede har inte skett enligt gällande regler och dokumentation i journaler har saknats. Tyvärr är Kalmar län en av de regioner som brister på alla punkter.

Att detta blivit resultatet av en krissituation såsom den rådande pandemin tycks i hög grad bero på problem som äldrevården lider av sedan tidigare. Många inom läkarprofessionen har länge varit kritiska till ansvarsuppdelningen mellan regioner och kommuner.

Kommuner får exempelvis enligt lag inte anställa läkare. Därför saknar äldreboende läkare i personalen trots att de i praktiken ofta ligger närmare sjukvård än omsorg. Det är också upp till kommunens personal när läkare ska kopplas in i vården. Vilket kan ha bidragit till att regionerna under pandemin inte tog sitt ansvar för läkarbedömningar.

Ett annat problem är att de äldres perspektiv och intressen förvånansvärt ofta saknas beträffande äldrevårdens organisering. Diskussioner domineras i stället vanligen av arbetsmiljöfrågor. Vilka självklart inte är oviktiga, men vården är faktiskt till för de så kallade "brukarna”. Ändå verkar rekommendationer om att undvika fysiska läkarbesök av smittskyddsskäl ha gått ut över de äldres rätt till adekvat sjukvård.

Äldreomsorg har också varit en förhållandevis nedtonad fråga. Något som kan bero på att ansvaret är så splittrat. Då varje kommun sköter sin egen verksamhet är det svårt för problem att lyftas nationellt. Inte heller hjälper det att regionerna sköter sin del i sjukvården medan staten stiftar de reglerande lagarna.

Spridningen av Covid-19 har med förskräckande tydlighet aktualiserat problemen inom äldrevården. De kommer dock knappast försvinna när pandemin är över.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons