1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Äldreomsorgen bättre än sitt rykte

Smittspridning på äldreboenden är inte det enda problemet med den svenska coronahanteringen.
Utrikesminister Ann Linde hävdar att äldreboenden ligger bakom Sveriges höga dödstal.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad den svenska coronastrategin än stupade på, var det inte misslyckanden i äldreomsorgen. Andelen dödsfall på särskilt boende i Sverige är 49 procent, en lika stor andel som i andra länder eller rentav lägre. I Kanada har 80 procent av dödsfallen skett på äldreboenden. Sveriges höga dödstal beror inte på att smittan i ovanligt hög grad kom in på äldreboenden utan på att den var mer utbredd i samhället.

Därför är det bekymrande att så mycket av analysen och kritiken har kretsat just kring äldreomsorgen och de kommuner och privata företag som driver den.

I tysk tv uppgav utrikesministern Ann Linde att Sveriges hantering hade fungerat, med undantag för den privat drivna äldreomsorgen i Stockholm. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ville rentav göra coronakommissionen till en ”sanningsutredning” med särskilt fokus på de höga dödstalen inom äldreomsorgen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När kommissionen, som ska ledas av Kalmarbördige domaren Mats Melin, presenterades under tisdagen var utgångspunkten än en gång att det främst är äldreomsorgen som har misslyckats.

Utifrån dessa tvärsäkra problembeskrivningar kommer det kanske som en överraskning att det bara är i åldersgruppen 85+ som en majoritet av dödsfallen har skett på äldreboende.

Det kanske också kommer som en överraskning att en majoritet av de insjuknade faktiskt blir friska. I Läkartidningen beskriver äldreforskare data från Stockholm där man har kunnat följa 8 000 individer i särskilt boende under veckorna 10-24. Arton procent insjuknade i covid-19. 532 personer avled. Men två tredjedelar av de insjuknade är fortfarande vid liv och majoriteten har friskförklarats.

Problemet med att äldreomsorgens misslyckanden överdrivs är större än att påståendena inte stämmer. Det är att ansvaret utkrävs av fel personer, att aktörer med ansvar undgår granskning och att viktiga samband ignoreras.

Ett sådant samband som måste undersökas är hur det svenska integrationsmisslyckandet bidrog till coronamisslyckandet. Medan skolpersonal inte uppvisar någon ökad risk att drabbas är taxiförare, busschaufförer och pizzabagare överrepresenterade.

Det har funnits en kraftig överdödlighet bland invandrare med låg grad av etablering i Sverige. I en studie som även den publiceras i Läkartidningen har forskare räknat ut att om hela Sverige hade drabbats på samma sätt som de svagt etablerade grupperna, hade ytterligare 40 000 äldre dött.

Forskarna presenterar också en teori om den svenska smittspridningen som ett samspel mellan segregation och samhället i stort. Andelen av befolkningen som arbetar som undersköterska eller vårdbiträde i är mycket större i miljonprogramsområden än i villaförorter. ”Smittan har gått i cirklar, mellan serviceyrken och omsorgsarbete samt arbetspendling och boende”, skriver de.

Trångboddhet, beroende av kollektivtrafik och information som inte når fram till följd av språkförbistring har bidragit. Som forskarna skriver måste man i analyser och strategier ta hänsyn till de olika villkor som råder i befolkningen.

Annorlunda uttryckt borde man ha räknat med att Sveriges svagheter skulle göra sig påminda även under krisen. Detta är svårigheter som har byggts upp under årtionden. En coronakommission som kretsar kring om arbetsgivarna ordnade skyddsutrustning eller ej missar den större bilden och det större ansvaret.

Läs mer

Nybro

Lokal tävling under coronarestriktioner fick ersätta SM i kubb

Arrangören om kubb: ”Alla kan ju spela – gammal, ung, män och kvinnor”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misshandel i Kalmar. Kvinna våldsam mot polispatrull i Växjö.

LIVERAPPORTERING

14.30: Nannes trupp presenterad – här följer du matchen mot Häcken

Sportens Henrik Eriksson rapporterar direkt från Bravida Arena.

Porträtt

”Kalmar har alltid varit hemma”

Patrick Schmuul Thalenius har länge flyttat runt. Nu har han fyllt 50 år och planerar att stanna i Kalmar.

Matchguide: Häcken–KFF

David Elm: ”Fidan och Viktor fungerade inte alls bra senast”

Allt du behöver veta inför eftermiddagens allsvenska match.

Brott

Man misstänks för grovt sjöfylleri på norra Öland

En man i 25-årsåldern stoppades vid midnatt mot söndagen.