Äldre ska inte vara kedjade till de jobb de redan har

Ledare • Publicerad 11 december 2005

Inlägget nyligen från Kjell Olof Feldt och Ann Lindgren (tidigare VD för Pensionsforum) i rikspressen om äldres valfrihet har förblivit märkvärdigt okommenterat.

Deras enkla tes är denna. Väldigt många kommr i framtiden att behöva jobba vidare långt efter 60, eftersom den pension de får från det allmänna inte kommer att räcka till det de uppfattar som ett anständigt liv. Men möjligheten för äldfre att i dag få jobb är gan ska luten på vår arbetsmarknad. Då borde staten underlätta för äldre att få jobb genom att avskaffa lagen om anställningsskydd för denna åldersgrupp.

Särskilt viktig är denna förbättring för alla dem som i dag är äldre men har sådana jobb som de knappt orkar med, på grund av fysiska krav eller allmän stress. Nu är de nämligen i realiteten fastkedjade vid dessa arbeten, eftersom de inte kan få några andra på en stel arbetsmarknad. Så alternativet blir sjukskrivning, långtidssjukskrivning och kanske förtidspension. Äldre som vill arbeta körs i botten.

Feldt och Lindgren tar även upp andra faktorer, som tjänstepensionsystemet, som gör det extra dyrt att anställa människor nära deras pensionsålder.

Detta är viktiga förändringar, men de missgynnas sannolikt av de fastlåsta positionerna i diskussionen, de som säger att äldre nödvändigtvis ska ha sin försörjning via den allmänna pensionen, och som uppfattar alla förslag om höjning av pensionsåldern som attentat mot så kallat svaga grupper.

Resultatet av detta blir som den diskussion som utspunnit sig mellan förre generaldirektören för riksförsäkringsverket, K G Scherman, och den tvärpolitiska gruppen kring de nya pensionerna. Scherman slår hårt på larmtrumman, politikerna förnekar att några problem ska uppstå.

Resultatet av sådan stelhet blir antagligen det som Göran Persson förutskickat i halvkvädna visor. Att de nya pensionerna rivs upp och att man återgår till omfördelning i bred skala över statsbudgeten. Det skulle naturligtvis i längden drabba alla.

Det nya pensionssystemet är sunt, rätt tänkt och hållbart i ett samhälle med allt fler äldre. Men ska det fungera bra måste det också bli enklare att arbeta högre upp i åldrarna för dem som vill, i de jobb som passar.

Att gör äldres arbetsmarknad bättre genom att avskaffa LAS för dem är en god början.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.