Akinder vaknar ur Törnrosasömn

Efter ganska precis en månads Törnrosasömn har Östran vaknat till verkligheten. Ledarskribenten Peter Akinder har upptäckt att det har pågått politik i Kalmar under de senaste veckorna.
Ledare • Publicerad 27 juli 2012
Bakom kulisserna på Bolsjojteatern i Moskva är Törnrosa redo i sova i hundra år. Peter Akinder på Östran har sovit i fyra veckor.
Bakom kulisserna på Bolsjojteatern i Moskva är Törnrosa redo i sova i hundra år. Peter Akinder på Östran har sovit i fyra veckor.Foto: 

Med all rätt skäms han över tidningens försummelser i bevakningen. En lokal tidning tar inte semester i fyra veckor från sin granskningen av kommunpolitiken. Man kan inte stänga butiken som bagerier och skoaffärer.

För att dölja sin fadäs försöker Peter Akinder rikta uppmärksamheten åt annat håll. Han hävdar att Barometern-OT har förlorat sin värdighet. Förlusten är i så fall uthärdlig. Peter Akinders egen jakt på värdigheten leder honom farligt nära det pompösa. Men vad ska han göra, nu när han har hamnat ohjälpligt på efterkälken.

Barometern-OT fortsätter att granska makten, även när den utövas av moderater. Den ledarsida som reflexmässigt hyllar de egna, blir lätt förblindad av sin lojalitet. Östran stod bakom Håkan Julholt från första början och insåg för sent att han snabbt blev en belastning för sitt parti.

Peter Akinders ledare i Östran igår tillför inte mycket nytt. Ännu en gång ondgör han sig över Barometern-OT:s kritik mot den politiska alliansen Johan Persson (S)-Malin Petersson (M). Han tjatar om att Barometer-OT skulle vara emot varje form av blocköverskridande samarbete och hetsa till konfrontation för sakens egen skull.

Den som har följt debatten under Akinders Törnrosasömn vet bättre. Kritiken har istället gått ut på att Moderaterna har gett sig in i ett samarbete utan att ställa några egna krav eller villkor. Malin Petersson har flera gånger lovat att tala om vad Moderaterna har begärt som motprestation för att stödja majoriteten. Beskeden har uteblivit. Moderaternas nya roll har påtagligt dämpat deras intresse för att bedriva opposition. Det manifesterades tydligt under fullmäktiges budgetdebatt.

Denna tidningen står fast vid sådana moderata krav som valfrihet, konkurrensutsättning och sparsamhet med kommunala medel. Det är också krav som allianspartierna skulle kunna stå bakom i ett bättre samarbete än det nuvarande.

Den som har en sådan egen tydlig linje kan gå in i vilket politiskt samarbete som helst. Sådana kompromisser håller grundskillnaderna synliga och leder till ett bra gemensamt resultat. Kalmar behöver samarbete av det slaget. Men utan bevarade motsättningar riskerar samarbete att bli ett konsensus som suddar ut de betydelsefulla skillnaderna mellan majoritet och opposition, vänster och höger, makt och utmanare.

Gnugga sömnen ur ögonen. Akinder!

UW

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.