Absolutmonopol korrumperar absolut, nu är det bekräftat

Ledare • Publicerad 14 november 2003

Jäktad går du på fredagseftermiddagen längs hyllan. Nog är det trevligt att tro att det ändå är du själv som avgör om det är den italienska bag-in-boxen som ska hem till middagen, i stället för den spanska. Och vi har nog ändå haft känslan av att Systemet är statligt. Det finns något ansvar bakom de gröna skjortorna. När jag inte vet så kan jag fråga någon, och få ett hederligt svar.

Men tji fick vi. För den italienska bag-in-boxen var insmugen på hyllan med ganska mycket tillsats för att minska friktionen, liksom lördagswhiskyn. Och hur många buteljer som systemchefen fick under bordet för att du ska ta din på hyllan vet väl inte ens åklagaren ännu.

De affärer som rullats upp i Systembolaget är inte det minsta förvånande. Alla som har den minsta kunskap om hur monopol brukar fungera borde inte ens höja ett ögonbryn. Och hur såg det ut i Östs monopolekonomier innan muren föll? Jämförelsen kan tyckas drastisk, men mekanismerna är desamma. Monopol föder ingrodda företagskulturer och stelnade former. Och mutor.

I Systembolaget har dubbelmoralen – utåt mot kunder och inåt mot personalen – blivit grällt tydlig.

Systembolagets existens motiveras av folkhälsoskäl, inte därför att det ska bli extra enkelt för grossister att betala sig till hyllutrymme. Nu får vi konsumenter reda på att det har funnits digra och mutsystem för att sälja mer av vissa varor. Var inte hela tanken att Systemet skulle stå över allt sådant futtigt som vinster, försäljningssiffror och marknadsandelar?

Detta visar hur långt bort den svenska alkoholpolitiken hamnat från sin egen tanke. Det visar dubbelmoralen kring alkoholen i sin hela vidd.

För 40 år sedan fanns inte EU:s inre marknad. Idag flyter marknaderna samman. Alkoholskatterna sjunker runt Sverige, sprit kommer in från alla håll. Den alkoholförebyggande politiken kan uppenbarligen inte längre använda sig av Systemet som stöttepelare. Då finns det heller ingen som helst anledning att hålla Systemet under armarna.

Vi lever i en ny verklighet, och det är dags att börja arbeta med helt andra alkoholförebyggande åtgärder. Förr eller senare är nämligen alkoholmonopolet på väg ut, och då måste vi vara beredda.

Dags att byta system alltså, handgripligt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.