94-årig motståndsman varnar för likgiltigheten

För några veckor sedan köpte jag en liten bok som heter ”Säg ifrån!”.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2011
?Att skapa innebär att göra motstånd, att göra motstånd innebär att skapa.? Det skriver Stéphane Hessel i sin lilla kampskrift Säg ifrån! som har sålts i två miljoner exemplar i?Frankrike. Foto: AP
?Att skapa innebär att göra motstånd, att göra motstånd innebär att skapa.? Det skriver Stéphane Hessel i sin lilla kampskrift Säg ifrån! som har sålts i två miljoner exemplar i?Frankrike. Foto: APFoto: 

Den ryms lätt i en ficka, är på drygt sextio sidor och väger inte mycket. Men texten är desto tyngre. Den är skriven av Stéphane Hessel som föddes 1917 i Berlin. Familjen flyttade till Frankrike och Stéphane blev fransk medborgare. Han blev motståndsman, överlevde tre koncentrationsläger och är en av upphovsmännen till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

På franska heter boken ”Indignez-vous!”, som kanske kan översättas med ”Bli förbannad”. Men ”Säg ifrån!” är ingen dum titel. Texten är ett tal som Hessel höll när ett antal veteraner från motståndsrörelsen träffades på ett möte förra året. Den är en uppmaning till yngre generationer att bryta sin passivitet och tystnad och engagera sig i tidens frågor. Mot förtryck, orättvisor, rasism och förstörelsen av vår miljö.

Om några veckor fyller författaren 94 år. Men hans hjärta bultar fortfarande häftigt, hans huvud är klart och språket vibrerar av ett aldrig slocknande engagemang. De värderingar som formade och bar upp motståndet mot nazismen vill han åter väcka till liv. Han fruktar att de håller på att dö ut. Dagens ungdom, menar han, är likgiltig och blundar för de orättvisor som finns framför dess ögon.

”Nazismen har visserligen besegrats tack våra bröders och systrars offer inom motståndsrörelsen. Hotet har dock inte helt försvunnit och vår vrede mot orättvisan är fortfarande lika starkt.”

Boken har sålts i över två miljoner exemplar i Frankrike, en halv miljon i både Tyskland och Spanien och 300 000 i Italien. Det tyder på att författaren kanske är för pessimistisk när det gäller människors engagemang. Eller också är det framförallt äldre människor som köper boken. Jag var på ett evenemang när ”Indignez-vous!” kom ut på svenska häromveckan. Publiken bestod till övervägande del av 60-plussare.

Hessels bok publiceras under en intressant tid när det stora fredsprojektet EU hotas av en finansiell härdsmälta och då Frankrike snart går till val. Finns det någon statsman av format som förmår lösa EU:s kris? Den är ju inte bara ekonomiskt utan handlar i hög grad om unionens demokratiska underskott. EU är en lösning på de gigantiska problem de stora krigen skapade –en elegant lösning som dock mer blickat bakåt än framåt.

Men utan människors engagemang blir det omöjligt att lösa problemen. Likgiltighet är ett farligt gift som paralyserar hela samhällskroppen. Den skapar utrymme för extremism och främlingsfientlighet. Den gynnar enfald och inskränkthet.

Hessel ställer många intressanta frågor. Hur ser gränsdragningen mellan samhälle och individ ut? Vad är gemensamt och vad är privat?

Han och hans kamrater i motståndsrörelsen riktar en appell till de till de yngre generationerna:

”Vi kallar till ett fredligt uppror mot massmediesamhället som inte erbjuder ungdomen andra framtidsperspektiv än konsumtion, förakt för kulturen och för de sämst ställa, allmän minnesförlust och ett system där alla konkurrerar med alla. Att skapa innebär att göra motstånd, att göra motstånd innebär att skapa.”

Lars Ragnar Forssberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.