7) Låt grisen ha knorr

Med tanke på att jordbrukspolitiken i EU är gemensam måste det vara självklart att djurskyddsregler tillämpas i alla medlemsländer.
Ledare • Publicerad 23 maj 2014

Så är icke fallet. Det får stora konsekvenser, för grisarnas välbefinnande exempelvis. Men bristande omsorg om natur och djur snedvrider också konkurrensen. Svenskt jordbruk slås ut och landsbygden utarmas. Köpbojkotter är en del av den konsumentmakt som ligger i marknadsekonomin.

Men att djurfrågan kommit upp på dagordningen är välkommet. Gemensamma stora problem kräver politiska beslut. Konsumentmakten räcker inte för att värna djur, miljö eller verklig fri konkurrens. Att frågor om djurens väl fått nya företrädare från KD och FP är också välkommet. Det behövs en balans mellan djurrättsrörelsens extrema hållning i frågan och den livsmedelsindustriella synen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.