Annons

11 miljarder skäl att skriva under

LO höll på att bli akterseglat av tunga förbund. Ett accepterande av det nya huvudavtalet var ett måste för att centralorganisationen skulle överleva.
Ledare • Publicerad 10 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson lyckas hålla ihop centralorganisationen.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson lyckas hålla ihop centralorganisationen.Foto: Duygu Getrien/TT

Nästan ett år efter det att Metall och Kommunal utropade att ett nytt ”Saltsjöbadsavtal” hade ingått med arbetsgivarna finns det en majoritet bland övriga LO-förbund att ansluta sig till uppgörelsen.

För LO som organisation var det en överlevnadsfråga. Vilken roll skulle LO spela om de största förbunden löneförhandlar, tecknar avtal om arbetsrätten och administrerar egna a-kassor? Opinionsbildning är det det enda som återstår och klyvningen av familjen skulle kunna leda till att mindre förbund radikaliseras.

”Historiska fackföreningskulturer tycks bestå. När Saltsjöbadsavtalet ingicks stod Transport och Byggnads och några mindre förbund utanför. Mönstret känns igen. Transport, Byggnads och Seko säger nej även i dag.”
Annons

Historiska fackföreningskulturer tycks bestå. När Saltsjöbadsavtalet ingicks stod Transport och Byggnads och några mindre förbund utanför. Mönstret känns igen. Transport, Byggnads och Seko säger nej även i dag.

LO:s slutgiltiga undertecknande kommer att utmålas som en triumf för förhandlingskultur och svensk modell. Men utan politisk press hade förhandlingarna inte gått i lås.Och även om det är rimligt att staten ökar sina utgifter för omställning - detta avtal uppges kosta staten 11 miljarder kronor - med tanke på att skattebetalarna annars får svara för kostnaderna för arbetslöshet är det få som talar om att en förutsättning för att avtalet gick i hamn var att staten tog notan.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons