Vägverkets datorhaveri åtgärdat

Problemen med Vägverkets datorsystem rättades till under fredagen och därmed fungerar bilregistret som vanligt igen.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2005

Under natten till i onsdags slogs registret ut sedan Vägverkets stordator drabbats av tekniska problem. Det fick konsekvenser för myndigheter och företag som polisen, bilprovningen och försäkringsbolag, som fick svårt att hämta information om exempelvis bilägare och skatteinbetalningar.

– Nu har vi lokaliserat felet och återskapat systemet från grunden, säger Michael Gedda, enhetschef för Vägverkets trafikregister.

När systemet var ur funktion gick det inte att lägga in några nya uppgifter. Vägverket kunde heller inte skicka ut registreringsbevis eller tillverka körkort. Enligt Michael Gedda har semesterledig personal kallats in för att uppdateringen ska ske så snabbt som möjligt. Senast på måndag räknar han med att Vägverket ska vara i fas igen.

– Vi beklagar det som hänt, men vill poängtera att ingen information har gått förlorad, säger han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.