Patientsäkerhet i fokus

Varje år skadas 800 personer av sjukvården i Kalmar läns landsting. Av dessa skadas årligen ett antal patienter så svårt att de avlider. Nu satsar landstinget hårt på att förbättra kvaliteten av vården.
Nyheter • Publicerad 1 december 2005

När politikerna i landstingsfullmäktige på onsdagen samlades till sammanträde i Borgholm var det för ovanlighetens skull inte de beslut som skulle fattas som stod i fokus.

Halva sammanträdesdagen var istället vikt för ett kvalitetsseminarium.

Fyra gånger fler än i trafiken ­ Inom sjukvården dödas människor fyra gånger oftare än i trafiken. Vi måste sätta fokus på vårt kvalitetsarbete. Den exakta siffran på hur många personer som avlider av andra skäl än den diagnos de söker hjälp för i vårt landsting vet jag inte, kanske handlar det om mellan fem och tio personer. Men vi vet att 800 personer skadas varje år bara i vårt landsting, sade utvecklingsdirektör Stefan Jutterdal.

En av föreläsarna på seminariet var Jane Cederqvist, generaldirektör på finansdepartementet. Hennes besked till politikerna var kristallklart.

­ Jobba mot patienterna hela tiden. De flesta problem som finns inom svensk sjukvård löser man inte med mer pengar. Det handlar mycket om att finna former för att mäta kvalitet, effektivitet och produktivitet.

Ger besparingar ­ I allt kvalitets- och effektivitetsarbete handlar det om att ha klart för sig vad man vill göra och att hela tiden utgå från patienterna. Min uppfattning är att det arbetas alldeles för lite med de här frågorna, intresset för dem är större på golvet bland de anställda än bland de förtroendevalda. I Jönköpings läns landsting har man verkligen engagerat sig

i sitt kvalitetsarbete, det gav en besparing på närmare 80 miljoner kronor, sade Jane Cederqvist.

Under flera år har Jane Cederqvist på regeringens uppdrag arbetat med att studera Sveriges landsting, främst dem med dålig ekonomi.

Under sin föreläsning gav hon landstingspolitikerna ett antal råd om hur sjukvården kan effektiveras samtidigt som kvaliteten förbättras.

­ Svensk sjukvård håller internationellt sett mycket hög nivå. Samtidigt är svensken mest missnöjd med vården i Europa. Missnöjet grundar sig främst på bristande tillgänglighet och på få valmöjligheter, sade Jane Cederqvist.

Under seminariet presenterades också ett projekt för att höja kvaliteten i vården i länet från ortopedkliniken på Västerviks sjukhus.

­ Närmare tio procent av patienterna på ortopedkliniker drabbas av vårdrelaterade infektioner. Ett fall av en djupgående protesinfektion kostar patienten stort lidande och oss mellan en halv och en miljon kronor. Under projekttiden har vi sökt olika metoder för att minska infektionerna, vi har, kan man säga, studerat medaljens baksida, sade Örjan Öst, överläkare på kliniken.

Nya rutiner Resultatet av seminariet kommer att under 2006 presenteras i ett antal projekt och förändrade arbetsrutiner för att förbättra effektiviteten och höja kvaliteten på hälso- och sjukvården.

­ Ur patientens synvinkel kan man säga arbetet vi nu intensifierar handlar om: döda mig inte, skada mig inte och dölj inte dina misstag, sade Stefan Jutterdal.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.