Dieselskatt betalas tillbaka efter Gudrun

Från årsskiftet kan den som yrkesmässigt utfört skogsarbete efter stormen Gudrun i vintras få tillbaka en del av skatten på diesel upplyser Skatteverket.
Förutsättningen är att man använt högbeskattad ofärgad diesel i arbetsfordon som skördare och skotare. Det gäller inte för personbilar, lättare eller tyngre lastbillar och inte heller bussar.
Nyheter • Publicerad 21 december 2005

Hela energiskatten och 23 procent av koldioxidskatten betalas tillbaka. Det blir cirka 1:64 kronor per liter. Omkring 3 000 företag berörs.

Återbetalningen gäller skogsarbete i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Västra Götaland och Östergötland. Tiden för återbetalningen är begränsad till perioden 8 januari 2005 till 31 december 2006.

Ansökan om återbetalning ska lämnas till Skatteverket.

Den som yrkesmässigt använder högbeskattad, ofärgad diesel i jord-, skogs- eller vattenbruksverksamhet kan få tillbaka 77 procent av koldioxidskatten, eller cirka 2 kronor per liter.

Det gäller förbrukning i arbetsfordon från och med de 1 januari 2005 och berör omkring 85 000 företag.

Skatteverket kommer att skicka mer information och blanketter i januari.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.