Båtturismen ökar kraftigt i länet

Båtturismen i Sverige växer. Gästhamnarna hade i somras 13 procent fler övernattningar än motsvarande period i fjol.
Nyheter • Publicerad 7 december 2005
Fullt i gästhamnen. Arkivfoto: Lars Johansson
Fullt i gästhamnen. Arkivfoto: Lars JohanssonFoto: 

Vackert väder är en del av förklaringen till att övernattningarna i gästhamnarna ökade. Västerbotten hade störst procentuell ökning. I antal ökade Västra Götaland mest, enligt statistik från Turistdelegationen och Gästhamnsguiden.

Totalt registrerades 1 587 666 gästnätter. Det gäller antalet personer, inte båtar. Genomsnittsbåten hade tre personer ombord.

-Förra sommaren var dålig, då gick det ner tre procent, ökningen i år ligger på den internationella sidan, säger Nils-Åke Hammarström, vd på Gästhamnsguiden, till TT.

Utländska besökare stod för 35 procent av beläggningen. Tyskarna låg i topp följda av danskar och norrmän.

-Sverige blir allt bättre på att ta hand om båtbesökare. Vi gör naturen tillgänglig och det lockar. Båtturism är inte tuffa pojkar som åker jorden runt, det handlar om familjer som vill resa i trygga vatten och få rekreation i naturen, säger Hammarström.

Den vanligaste övernattningsplatsen för båtturisten är en naturhamn. En båtplats i svensk gästhamn kostar normalt strax över hundralappen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.