Algblomningen är inte över ännu

Sommarens rekordstora algblomning i Östersjön är inte över ännu, men det verkar vara så att situationen lugnar ner sig i norra och mellersta Östersjön.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2005

– Orsaken är helt enkelt att det ner till i höjd med södra Gotland börjar ta slut på fosfor i vattnet som algerna behöver, säger Helena Höglander.

Hon arbetar på Informationscentralen för Egentliga Östersjön som drivs av länsstyrelsen i Stockholm. Så av naturliga skäl minskar därför också algblomningen av främst blågröna alger.

– Men det gäller inte södra Östersjön. Tvärt om har man där sett hur algblomning börjat öka utanför Blekinge och en alger har även drivit in i Hanöbukten, konstaterar hon.

Orsaken är att det fortfarande finns höga fosforhalter i vattnen i södra Östersjön och vid Bornholm.

Något bättre

När det gäller situationen i sydost har det blåsiga vädret några dagar inneburit att algerbältena pressats ut bort från östra Öland. Svalare temperatur är också bra. Fortfarande finns dock mycket alger kvar ute till havs om än inte i riktigt lika stora sammanhängande sjok som för några dagar sedan.

Ett ordentligt svalare väder och mera blåst krävs för att lösa upp algerna. Tilläggas kan att det som kallas för algblomning i själva verket är en kraftig ansamling av alger.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.