180 miljoner i överskott

- Den här dagen är en historisk dag. Prognosen säger att landstinget gör ett överskott på 180 miljoner kronor. Det har vi inte varit med om på år och dag.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2006

Landstingsrådet Anders Andersson (kd) var mer än nöjd när landstingsdirektör Alf Jönsson presenterat landstingets preliminära bokslut för 2005.

Ett bokslut som visar på 180 miljoner kronor i överskott. Detta ska jämföras med det budgeterade resultatet på plus 40 miljoner kronor.

"Förträffligt arbete" - Jag minns inte när landstinget inom fastställd skattesats gjorde ett så positivt resultat. Det visar att vi har gjort ett alldeles förträffligt arbete, alla som på något sätt arbetar med eller inom landstinget, säger Anders Andersson.

Även oppositionsrådet Anders Henriksson (s) var mycket nöjd med resultatet, men gjorde ändå ett par randanmärkningar.

Två orsaker - Det är nog främst två orsaker till detta positiva bokslut. För det första den sexparti-överenskommelse som låg till grund för det sparpaket som genomförts, för det andra får vi inte glömma de omkring 140 miljoner kronor regeringen på olika sätt stöttat oss med. Jag måste också notera att jag är lite fundersam över det underskott på 60 miljoner som de tre sjukhusens verksamhet

i länet gör, säger Anders Henriksson.

Inte mycket över Nu blir det inte speciellt mycket pengar över av de 180 miljonerna när Alf Jönsson och landstingets ekonomiavdelning hanterat summan.

Först tas 85 miljoner för att täcka de underskott landstinget gjort åren 2003 och 2004, därefter läggs ytterligare 85 miljoner undan i en finansiell reserv, kvar är sedan endast åtta miljoner kronor.

- Vi måste lägga undan pengar för att klara framtida utgifter för pensionsavgångar, investeringar och kunskapshöjande åtgärder, säger Alf Jönsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.