Var tionde kan vara i riskzonen

Åtta av 100 kvinnor och elva av 100 män i Kalmar län dricker på ett sätt som kan leda till sociala och medicinska problem.
Nyheter • Publicerad 6 november 2010
Foto: SCANPIX

Detta sätt att dricka alkohol är ett av huvudämnena när landstinget kommande vecka har en så kallad alkoholvecka för att uppmärksamma riskbruk av alkohol.

Under veckan kommer bland annat samtliga hälsocentraler i länet, förutom Esplanadens hälsocentral i Västervik, att erbjuda sina besökare en enkät som är valfri att fylla i, möjlighet till uppföljningssamtal om alkoholvanor, samt informationsmaterial i väntrummen om alkohol och dess inverkan på hälsan.

– Riskbruk är inte samma sak som alkoholproblem. Men det betyder att man dricker på ett sätt som gör att man bör fundera över sin alkoholkonsumtion, säger Ulla W Hellström på Folkhälsocentrum.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.