SMHI varnar för snökaos

Minusgrader, kulingvindar och drivvis med snö. Vintern spås komma till Kalmar län under tisdagen.
- Man får vara försiktig, säger SMHI:s meteorolog Nils Holmqvist.
Nyheter • Publicerad 22 november 2010
Så här såg det ut i Oskarshamn den 28 januari i år efter ett kraftigt snöfall. Blir det en repris nu?
Så här såg det ut i Oskarshamn den 28 januari i år efter ett kraftigt snöfall. Blir det en repris nu?Foto: Per Hammenvik

En klass 2-varning är utfärdad för "snöfall som kan ge kraftig drivbildning" i Kalmar län under natten till onsdagen på SMHI:s hemsida.

"Regn som under natten övergår till snöfall i inlandet. Fram till tisdag kväll, 1,5 dm - 2 dm nysnö, lokalt mer. Detta i samband med frisk nordostlig vind", står det.

En klass 1-varning är utfärdad för Öland, med "mycket hårda vindbyar, cirka 21 meter per sekund".

Nils Holmqvist, meteorolog på SMHI, bekräftar att kallare tider väntar.

- Vintern är i antågande, med rätt stora snömängder på tisdagen. Regnet är på väg in redan nu (måndag förmiddag) som sedan successivt övergår till snö, främst i inlandet, säger han.

Kommer det bli halt?

- Det är klart att det kan bli besvärligt, först regn, sedan sjunker temperaturen och sedan snö. Det är ingen halkvarning utfärdad än, men man får vara försiktig, säger Nils Holmqvist.

Kommer det bli blåsigt även i länet?

- Ja, vindarna kommer att tillta när ett lågtryckcentrum närmar sig. Främst tisdag kväll/natten till onsdag blir det blåsigt, även på fastlandet. Men självklart är Öland och kusten mest utsatt, säger Nils Holmqvist.

Hur ser det ut för resten av veckan?

- Det kommer bli ostadigt väder då också, kylan försvinner inte. Det blir mer snöfall och minusgrader även under dagen. På onsdagen 2-3 minusgrader, torsdagen 5 minusgrader och fredagen 2-3 minusgrader. Men vindarna mattas av under onsdagen, även om det blir lite småblåsigt även på torsdagen, säger Nils Holmqvist.

Varning klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Varning klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Kristin Ekstrand
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.