SD rasar mot utebliven plats

Sverigedemokraterna får inte någon plats i regionförbundets styrelse. Detta trots att partiet finns representerat i samtliga länets kommuner samt landstinget.
Nyheter • Publicerad 26 november 2010

– Jag tycker landstinget gör moraliskt fel och att man gömmer sig bakom floskler om en ny förbundsordning. Så sent som 2006 fanns en partiöverenskommelse om att alla partier som tog plats i landstingsfullmäktige garanterades en plats i regionförbundet. Plötsligt gäller inte den längre.

Mattias B Johansson är en av Sverigedemokraternas tre ledamöter i landstingsfullmäktige. När landstinget skulle utse sina ledamöter till regionförbundets styrelse fick SD beskedet att deras yrkande om en plats inte togs upp.

– Mattias B Johansson sitter i kommunfullmäktige i Oskarshamn. Han har varit och sagt ja till regionförbundets nya förbundsordning, han vet vad som gäller. Rent valresultatsmässigt är det flera partier, vänsterpartiet och fokpartiet för att nämna två som inte heller är garanterade plats i regionförbundet. Nu ingår de i valtekniska samarbeten, Sverigedemokraterna får söka sig samarbetspartners, säger Ulf Nilsson (S) landstingsfullmäktiges ordförande och ledamot av regionförbundets styrelse.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.