S redo att ta över Mönsterås

Jobben, skolan och solidariteten. Det var ledorden när socialdemokratiska riksdagskandidaten Laila Naraghi, förstamajtalade i Mönsterås.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2014
Laila Naraghi talar på torget i Mönsterås.
Laila Naraghi talar på torget i Mönsterås.Foto: Mats Holmertz
? Vi måste ha råd med varandra och vi måste satsa på varandra i stället för egoism, sade Mönsterås förstamajtalare riksdagskandidaten Laila Naraghi. Hon gick först i tåget i Mönsterås tillsammans med Robert Rapakko, kommunalrådskandidat för S i Mönsterås, ungdomstalaren Lucas Johansson, Arbetarekommunens ordförande Renée Solstad och kommunstyrelseledamöterna Lejla Bajraktarevic och Jonas Erlandsson, från Mönsterås respektive Högsby.
? Vi måste ha råd med varandra och vi måste satsa på varandra i stället för egoism, sade Mönsterås förstamajtalare riksdagskandidaten Laila Naraghi. Hon gick först i tåget i Mönsterås tillsammans med Robert Rapakko, kommunalrådskandidat för S i Mönsterås, ungdomstalaren Lucas Johansson, Arbetarekommunens ordförande Renée Solstad och kommunstyrelseledamöterna Lejla Bajraktarevic och Jonas Erlandsson, från Mönsterås respektive Högsby.Foto: Mats Holmertz
Mönsterås. Komikern Anders Jansson följde förstamajtågets väg längs Torggatan. Han avbröt senare underhållningen på torget för att göra reklam för sitt eget tal till kommuninvånarna från kyrktrappan på fredagen. ? Det kanske inte är så många här som känner till det, men 2 maj är också en viktig dag, sade han.
Mönsterås. Komikern Anders Jansson följde förstamajtågets väg längs Torggatan. Han avbröt senare underhållningen på torget för att göra reklam för sitt eget tal till kommuninvånarna från kyrktrappan på fredagen. ? Det kanske inte är så många här som känner till det, men 2 maj är också en viktig dag, sade han.Foto: Mats Holmertz
Mönsterås. Förstamajtåget på väg uppför Torggatan.
Mönsterås. Förstamajtåget på väg uppför Torggatan.Foto: Mats Holmertz
Mönsterås. Lars-Olof Jonsson har gått i många förstamajtåg. ? Minst 40. Det är en självklarhet att gå med i tåget, säger han.
Mönsterås. Lars-Olof Jonsson har gått i många förstamajtåg. ? Minst 40. Det är en självklarhet att gå med i tåget, säger han.Foto: Mats Holmertz
Mönsterås. Magda Bergkvist-Andersson och Nelly Corneteg från ungdomsrådet gick i förstamajtåget med plakat som efterlyste ungdomens hus. ? Fritidsgården lades ner för ett och ett halvt år sedan och kommunfullmäktige lovade att en ny skulle vara klart inom ett år, men nu kan man inte längre svara på när det ska byggas, säger Nelly Corneteg.
Mönsterås. Magda Bergkvist-Andersson och Nelly Corneteg från ungdomsrådet gick i förstamajtåget med plakat som efterlyste ungdomens hus. ? Fritidsgården lades ner för ett och ett halvt år sedan och kommunfullmäktige lovade att en ny skulle vara klart inom ett år, men nu kan man inte längre svara på när det ska byggas, säger Nelly Corneteg.Foto: Mats Holmertz

– Det är inte bara våren som gör nu gör slut på vintern utan vi ska också göra slut på åtta kalla år av borgerlig regering. Så inledde Laila Naraghi sitt första maj-tal på torget i Mönsterås.

Förstamajtåget gick med Överums musikkår i spetsen från Parkskolan och vajande röda fanor till torget där LO-facken bjöd på kanelbullar och Ingegerd Wessel och bästa bandet stod för underhållningen.

Lucas Johansson från politiskt obundna ungdomsrådet var var inbjuden ungdomstalare.

– Mönsterås kommun är en bra kommun för gamla människor, men det är tvärtom att vara ung här. Det satsas inte alls på ungdomar, sade han, och var kritisk till att planerna på Ungdomens hus lagts på is.

Självförtroendet hos de lokala socialdemokraterna var det inget fel på.

– Vi socialdemokrater är redo att ta över styret i Mönsterås efter 28 år av centerstyre, sade arbetarkommunens ordförande Renée Solstad och presenterade Robert Rapakko som ”troligtvis Mönsterås nästa kommunalråd”.

Laila Naraghi var oerhört kritisk till den politik regeringen fört under de gångna två mandatperioderna.

– Man kan sammanfatta de åtta åren med åtta ord: arbetslösheten steg, skolresultaten sjönk, välfärden brast och klyftorna ökade.

Hon beskrev den höga ungdomsarbetslösheten som ”en skam för Sverige”.

– Vinner vi valet ska den som är ung och arbetslös inom 90 dagar få den hjälp han eller hon behöver. Ingen ung ska behöva vara långtidsarbetslös. Det kommer att kräva investeringar, men vi vet långtidsarbetslöshet kostar ännu mer, både i pengar och i lidande, sade Laila Naraghi.

– Vi ska investera, skapa jobb och utbilda så att vi kan nå målet med Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Laila Naraghi rasade mot införandet av rut-avdrag för läxhjälp, kallat Läx-Rut.

– Det är tragiskt och genomruttet. Det är ett system som tar oss tillbaka till gamla tider och klassamhället. Läxhjälp ska finnas för alla barn som behöver det, inte bara för de barn som har rika föräldrar.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.