Operation Snö avslöjade langare

Många korta besök i Nybrobons bostad väckte misstankar. Några månader senare hade en omfattande handel med narkotika avslöjats.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2014

Under vintern märkte polisen att tillgången på narkotika i Nybro ökade.

Flera unga personer rapporterades sedan de påträffats påverkade av olika preparat. En del av dessa var inte kända av polisen sedan tidigare.

Efter ett tag blev det allt tydligare att det kunde vara en 26-årig man som bodde med en kvinna i Nybro som låg bakom handeln. Det blev startskottet på ”Operation Snö”.

Ofta gör polisen snabba tillslag men i det här fallet bestämde man sig för att försöka gå till botten med handeln och göra en större kartläggning av omfattningen och vilka personer som var inblandade.

Under drygt fem veckor sattes 26-åringens lägenhet under bevakning. Spanarna kunde se en strid ström av personer som gick in bostaden för att lämna denna några minuter senare.

Telefonavlyssning stärkte misstankarna och den 25 februari hade så mycket bevis samlats in att åklagaren tog beslut om ett tillslag.

Sammanlagt resulterade utredningen i runt 300 anmälningar och ett 40-tal inblandade personer, varav några så unga som 15 år.

– Den här gången arbetade vi brett och stötte på alla typer av människor, allt från de som sjunkit ner i missbruk till personer som jobbar och studerar, säger Marcus Jägerbrink vid Kalmarpolisen.

Huvudpersonen i härvan är 26-åringen, som under förhören valt att tiga. Han är misstänkt för 78 olika brott varav flertalet gäller försäljning från sin bas till kunder från Nybro, Emmaboda, Kalmar och Öland.

Men han ska också ha sålt det LSD-liknande preparatet 25I-NBOMe som hittills varit ovanligt i Kalmar län.

I härvan ingår också en 25-årig man från Kalmar, som enligt polisen fungerat som 26-åringens huvudleverantör av narkotika.

I samband med att 25-åringen greps beslagtogs bland annat ett halvt kilo cannabis och flera vapen.

Rättegången mot de båda männen och 26-åringens sambo inleds i Kalmar tingsrätt den här veckan och pågår under nio dagar.

– Även om sådana här utredningar kräver stora resurser är det viktigt att vi gör dem. Inte minst för att komma i kontakt med nya unga missbrukare och förhoppningsvis bidra till att de får hjälp, säger Marcus Jägerbrink.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.