Mästerkock ska lyfta sjukhusmaten

Från bricka till buffé. Landstinget satsar på att servera landets bästa sjukhusmat och tar hjälp av mästerkocken Leif Mannerström.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2013
Så här ser det ut i Länssjukhusets restaurang, men ungefär så ska det också bli när blivande måltidsbiträdet Karina Johansson dukar upp maten som buffé ute på en avdelning.
Så här ser det ut i Länssjukhusets restaurang, men ungefär så ska det också bli när blivande måltidsbiträdet Karina Johansson dukar upp maten som buffé ute på en avdelning.Foto: Mats Holmertz

Redan den 1 september i år ska Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus införa ett nytt system med bufféservering ute på de flesta av avdelningarna.

– Det är vår målsättning, men det är mycket som ska göras innan dess, säger Christer Holmgren, chef för serviceförvaltningen.

Det som bland annat ska hinnas med är att ställa om produktionen, beställa nya matvagnar och utbilda personalen. Den ska också inspireras, och till det är stjärnkocken och tv-kändisen Leif Mannerström inbjuden.

– Han kommer hit måndagen den 4 februari och ska gå med i produktionen i köket, säger kostchefen Åsa Andersson. Han ska se hur vi arbetar och komma med goda råd.

Maten ska även i fortsättningen lagas på samma sätt, men patienterna ska inte behöva bestämma sig förrän matvagnen anländer till avdelningen. Patienter som kan gå upp ska serveras av måltidsvärdar i en liten matsal i anslutning till avdelningsköket, andra får sin mat på bricka på rummet.

Karina Johansson är köksbiträde och blivande måltidsvärd. Hon jobbar redan så här i ett pilotförsök på två kirurgavdelningar.

– Vi dukar upp maten, det blir lite som på ett hotell, och många har sagt att det är det bästa som har hänt.

– Det blir ett sätt att se över hela måltidsmiljön, säger Christer Holmgren. Vi hoppas att det ska upplevas som trevligare, att vi går tillbaka till det mer familjära.

Kommer det att bli dyrare?

– Det beror på hur man ser det. Vi ska sätta fokus på bättre kvalitet, patienterna kanske äter bättre och blir friskare fortare. Och politiken har bestämt att det får kosta lite, säger Christer Holmgren.

– Dessutom kan matavfallet minska, då patienterna själva får bestämma hur stora portioner de vill ha, säger Åsa Andersson.

Men det är inte bara Kalmar läns landsting som vill laga bäst sjukhusmat. Fem andra landsting tävlar om att komma på patienternas topplista.

– Vi triggar varandra, säger Christer Holmgren. Det finns bra exempel, men om vi vill bli bäst kan vi inte kopiera andra utan måste titta förbi dem.

Birgitta Hultman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.