Fries känner vänstervindar

Ett 150-tal personer deltog i Vänsterpartiets förstamajtåg, och på mötet efteråt kom så många att både kaffet och de 200 bullarna tog slut.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2014
Björn Fries pratade om främlingsfientlighet i sitt förstamajtal. ? Vi får passa oss så att vi i vår egen retorik inte börjar använda ord som krossa och hata eller så att vi tycker att det finns ett legitimerat, antifascistiskt våld. Kampen mot främlingsfientlighet och hat kan inte vinnas med våld och hat, utan med samtal, varje dag.
Björn Fries pratade om främlingsfientlighet i sitt förstamajtal. ? Vi får passa oss så att vi i vår egen retorik inte börjar använda ord som krossa och hata eller så att vi tycker att det finns ett legitimerat, antifascistiskt våld. Kampen mot främlingsfientlighet och hat kan inte vinnas med våld och hat, utan med samtal, varje dag.Foto: Mats Holmertz
Kalmar. Vänsterpartiets förstamajtåg var större än vanligt. 150-talet personer deltog i demonstrationen.
Kalmar. Vänsterpartiets förstamajtåg var större än vanligt. 150-talet personer deltog i demonstrationen.Foto: Mats Holmertz
Kalmar. Ever Betancourth viftar med en kärnkraftsmotståndsflagga i Vänsterpartiets förstamajtåg i Kalmar. ? Jag är emot kärnkraft för att jag vill skydda miljön, säger han.
Kalmar. Ever Betancourth viftar med en kärnkraftsmotståndsflagga i Vänsterpartiets förstamajtåg i Kalmar. ? Jag är emot kärnkraft för att jag vill skydda miljön, säger han.Foto: Mats Holmertz

– Det blåser vänstervindar. Jag tror det beror på att folk är trötta på vinster som plockas från välfärden och på en politik som är en räknenissarnas afton utan några visioner. Jag tror att folk börjar inse att lycka inte bara är mer pengar i plånboken, säger Björn Fries, vänsterpartistisk riksdagsledamot från Karlskrona som förstamajtalade i Stagneliusskolans matsal.

Björn Fries lämnade i januari Socialdemokraterna efter 45 år, varav åtta som kommunalråd.

– Vänsterpartiet prioriterar medmänsklighet högre, säger han.

– Jag vill se en socialpolitik som hjälper de mest utsatta i samhället: hemlösa, fattiga och psykiskt sjuka.

Kaj Raving, vänsterpartistisk riksdagskandidat från Nybro välkomnade supervalåret.

– EU-valet ger oss en möjlighet att besegra högern inte bara en utan två gånger samma år. Det hoppas jag att ingen här vill missa, sade han.

– Svenska folket vill se en välfärd där det är behovet och inget annat som styr. Vi är inga kunder i vården och omsorgen, vi är patienter och medborgare. Den som röstar på Alliansen håller inte på Robin Hood utan på Sheriffen av Nottingham.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.