”EU gör vardagen enklare”

”I stället för statschefer i limousiner måste vi visa att EU faktiskt underlättar vår vardag. Både genom lägre mobilkostnader och att vi kan resa fritt över Östersjön.” Se Kent Johanssons videohälsning längst ner under texten.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2014
Kent Johansson är Centerpartiets förstanamn till Europaparlamentet, där han har suttit sedan 2011. Frågor om forskning och miljö engagerar mest, men också öppenhet: ?EU handlar om att olikheter ska kunna umgås?.  Foto: Mathias Sterner
Kent Johansson är Centerpartiets förstanamn till Europaparlamentet, där han har suttit sedan 2011. Frågor om forskning och miljö engagerar mest, men också öppenhet: ?EU handlar om att olikheter ska kunna umgås?. Foto: Mathias SternerFoto: Mathias Sterner

Kent Johansson står etta på Centerpartiets lista i EU-valet och har sedan 2011 partiets enda mandat i Europaparlamentet. Vi träffar honom en solig söndags­eftermiddag hemma i Gårdby på östra Öland. Några timmar senare ska han vara dragplåster på ett möte i bygdegården och på valborgsmässoafton höll han det traditionella vårtalet.

– Då tog jag upp den öppenhet som EU har medfört. Att vi snart ska rösta till samma församling som människor på andra sidan Östersjön, som för bara några årtionden sedan levde i förtryck.

– Öppenheten runt Östersjön är viktig, inte minst för sydöstra Sverige.

Men även om Europa fortfarande känns avlägset för många tycker Kent Johansson att det går åt rätt håll. Numera vet de flesta att de berörs av EU-politiken och kunskapen är större.

– På mötet i kväll kommer säkert många handgripliga frågor, både om upphandling och om jordbrukets situation, säger han.

Vilken är den viktigaste frågan för dig personligen?

– Miljö och klimat, vi kan inte fortsätta som vi har gjort hittills. Europas förbrukning är flera gånger större än vad den borde vara. Det handlar om att minska koldioxidutsläppen, spara på energi och satsa på förnyelsebara alternativ, säger Kent Johansson, som själv har solpaneler på uthuset.

Speciellt förnybar energi engagerar honom eftersom en satsning på den innebär möjligheter till många nya jobb i arbetslöshetens Europa.

I september ska det nyvalda parlamentet ta ställning till Europas klimatmål för 2030. Förslaget är en 30-procentig ökning av förnybar energi.

– Jag vill gå mycket längre, medan moderaterna inte alls vill satsa på förnybart, säger Kent Johansson, som också vill se ordentligt ökade anslag till klimat- och energiforskning.

Varför ska väljarna i Kalmar län rösta på Centerpartiet?

– Därför att landsbygden skulle förlora en röst utan oss. Stockholmsdominansen bland de andra partiernas ­kandidater skulle nästan bli total. Vi är de tydligaste pådrivarna för klimat- och miljömål och jag ligger nära de frågor som är viktiga för våra väljare.

Kent Johansson är folkhögskolelärare i grunden med ett långt politisk förflutet främst i Västra Götaland. Skog och skogsbruk ligger honom varmt om hjärtat och han har mark både i Skaraborg och i Småland.

– Det är viktigt att det väljs in praktiskt folk med anknytning till vardags­livet i parlamentet, som på så sätt blir en öppen motpol till det slutna ministerrådet.

Till sist en liten kontrollfråga: Hur mycket betalade Sverige i nettokostnad till EU 2013?

– Ja, brutto betalar vi 34 miljarder kronor, men sedan beror det på hur man räknar. Vi får tillbaka största delen, främst via den öppna handeln, åtta av tio träd inom Södra går på export.

Rätt svar är 25,6 miljarder i netto.

– Jaha, men egentligen tror jag att vi får tillbaka mycket mer.

 

Kent Johansson

Ålder: 62 år.

Bor: Skara och Gårdby. Övernattningslägenhet i Bryssel.

Familj: Hustrun Gull-Britt, två vuxna barn.

Yrke: Folkhögskolelärare/europaparlamentariker.

Bil: Gasbil Volvo V70.

Fritidsintresse: Familjen, skog och natur, cykling.

På nattduksbordet: Mest dagstidningar och tidskrifter.

Gör en ledig dag: Försöker ta mig till den egna skogen för att se till den.

Oväntad talang: Mitt stora intresse för cykling är kanske ovanligt.

Det här vill Centerpartiet arbeta med:

Ett smalare, men vassare EU. Ett EU som ägnar sig åt rätt saker och som låter dig bestämma mer själv.

Inte se ett EU som bestämmer om snus och lakritspipor.

Säga ja till EU och nej till euron.

Att EU ska fokusera på stora frågor och låta människor bestämma om sin vardag i fred.

Att EU ska ställa höga klimat- och miljömål för ett mer hållbart Europa

Birgitta Hultman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.