Arbetsgivare döms ut av frisörer

Löner som inte stämmer, obetald övertid och ingen sommarsemester. Det är några av de klagomål som flera frisörer nu riktar mot sin arbetsgivare.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2014

– Men det värsta är att ledningen systematiskt fryser ut alla som har synpunkter på arbetsmiljön, säger frisörerna som kontaktat tidningen.

En av dem har jobbat inom företaget i flera års tid, men har nu valt att säga upp sig på grund av alla problem.

– Jag har jobbat som frisör i tio år men aldrig upplevt något liknande. Till slut blev situationen ohållbar.

Hon är inte ensam om att lämna företaget.

– På tre månader har tre personer sagt upp sig på en av salongerna. Personalomsättningen är väldigt hög.

Frisörerna menar att arbetsgivaren har satt i system att anställa unga tjejer och sedan dribbla med deras rättigheter till raster, löner och semester.

– När någon påpekar felaktigheterna uppmanas de andra på salongen att frysa ut henne. Om facket kopplas in rättas lönen till tillfälligt, men sedan blir det fel igen.

Ett exempel som kvinnorna tar upp är att de inte har fått månadslön utan timlön. Det får i så fall till följd att de bara får betalt för de timmar som de jobbar och inte för exempelvis röda dagar som infaller i månaden.

– Du kan alltså ha en tjänst på 80 procent men bara få betalt för 70 procent.

Det handlar även om indragna raster, luncher och semestrar.

– De bryr sig inte om att det är lagstadgat med flera veckors sammanhängande semester på sommaren. Ska vi ha semester får vi ta det på vintern för på sommaren är det så mycket att göra.

Detta är ett extra stort problem på de salonger som ligger på platser där man har många kunder sommartid.

– Är det mycket kunder får vi jobba på lunchrasten utan att få extra betalt för det. Eller så lägger de schemat så att vi jobbar kortare dagar utan lunchrast.

Frisörerna förväntas även städa lokalen efter arbetsdagens slut.

– Och då talar vi inte om att sopa upp hår runt stolen utan om att damma lister och torka golv. Någon städerska finns inte anställd utan det är vi som förväntas sköta den uppgiften, säger tjejerna.

En annan av de frisörer som tidningen var i kontakt med blev till slut helt knäckt på jobbet.

– Vi förväntades jobba över en timme varje dag, det var stressigt och vi fick inte rast som vi skulle. Mitt schema ändrades plötsligt och trots att jag var fast anställd så gick jag på timlön, berättar kvinnan.

– Ibland åt jag lunch sent på eftermiddagen. Jag påpekade att jag behövde åtminstone 30 minuter rast runt lunchtid. Man måste äta för att göra ett bra jobb, säger kvinnan.

Det var i samband med diskussionen kring lunchrasten som utfrysningen startade.

– Arbetsgivaren tyckte inte om att jag påpekade felen, med resultatet att jag blev utmobbad. De andra anställda vågade inte ens prata med mig, det var helt fruktansvärt, fortsätter kvinnan som blev kallad till ett möte med arbetsgivaren.

– På mötet var de flera personer ur företagsledningen, men jag satt helt ensam. Arbetsgivaren förklarade att jag inte var omtyckt av någon och borde söka mig någon annanstans. Jag storgrät, allt kändes väldigt orättvist. Det enda som jag hade gjort var att be om det som jag hade rätt till. Som en vanlig grundlön och riktiga arbetstider, säger hon.

Kvinnan tog kontakt med facket som hjälpte henne.

– Men jag tog aldrig någon tvist med arbetsgivaren, jag ville bara bort så fort som möjligt. Jag orkade inte ta kampen ensam.

Fick du någon semester?

– På den här salongen erbjöds vi en vecka var under sommaren, det var det enda vi kunde få. Det var arbetsgivaren väldigt tydlig med.

Vad tycker du om allt det här i efterhand?

– Är man ett så stort företag ska man inte bära sig åt på det här viset. De fick mig att må väldigt dåligt och tro att det var mig som det var fel på. Men det har gått bra för mig, både före och efter den här perioden.

OT har ett flertal gånger varit i kontakt med arbetsgivaren, men ledningen för bolaget har valt att inte svara på tidningens frågor.

Åsa A Cederbom
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.