Antalet utfrysta frisörer växer

Raden av frisörer som vittnar om en arbetsgivare som hotar och fryser ut sin personal växer.
– I efterhand förstår man ju hur sjukt det var. Om någon av oss tog kontakt med facket hotade ledningen med kollektiv bestraffning.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2014
Foto: Anders Johansson

Efter att en artikel publicerats, där flera frisörer berättar om hur de blev knäckta på frisörkedjan Intermezzos salonger, har gruppen av anställda med samma upplevelse växt snabbt.

Hittills har nu tio frisörer tagit kontakt med redaktionen för att berätta om sina upplevelser. Via telefon och mejl har vittnesmål om hot, felaktiga löner, utebliven semester och trakasserier strömmat in.

– Det är så skönt att det här äntligen kommer fram. För mig var det den värsta tiden i mitt liv, men jag vågade inte anmäla arbetsgivaren. Jag var rädd för att aldrig mer få ett jobb, säger en av dem.

En annan berättar om hur hon arbetade åtta helger i rad för en lön som låg långt under avtalet.

– Jag blev lurad på ganska mycket pengar och jag kunde ha gått vidare enligt den jurist som hjälpte mig till slut. Men jag ville aldrig mer se min arbetsgivare, jag ville bara bort.

– I slutet mådde jag så psykiskt dåligt att jag bara satt och grät i bilen hem. Jag har aldrig känt mig så kränkt och mobbad i hela mitt liv.

En person berättar om hur de anställda, även eleverna, klockades och blev tagna åt sidan om de inte klarade tidspressen.

– Vissa dagar var jag helt svimfärdig. När det var som mest att göra fick jag bara 20 minuters lunch på ett arbetspass som varade mellan 9 och 19.

Flera av dem vittnar om hur ledningen försökte styra vilka de umgicks med på fritiden.

– Vi blev förbjudna att träffa de som hade slutat på företaget, de var dåligt sällskap för oss och skulle undvikas. Vi som klagade över löner och raster fick höra att vi var psykiskt instabila, hade problem med våra pojkvänner eller en taskig barndom. Det var väldigt mycket skitsnack.

Även på jobbet ville ledningen begränsa de anställdas chans till kommunikation.

– Vi fick till exempel inte stå två och två när vi vek handdukar. Och vi skulle helst inte äta lunch tillsammans eller samåka till jobbet.

– När någon slutade blev vi förbjudna att säga hej då till våra jobbarkompisar, vi fick bara ta våra saker och gå.

Enligt de som hört av sig gjorde ledningen för Intermezzo tydlig skillnad på de anställda.

– De hade sina favoriter och vi andra var inte vatten värda. En av cheferna har till och med öppet sagt att de som hon inte tycker om psykar hon till dess att de slutar.

Flera pratar också om hot om kollektiv bestraffning.

– När ledningen hade luskat ut att jag varit i kontakt med facket fick jag en utskällning och sedan hotades jag med att alla de andra på salongen skulle bli av med sina förmåner på grund av mig. Att det var mitt fel om deras provision sänktes.

– Hoten genomfördes aldrig utan syftet var att jag skulle bli illa omtyckt av de andra.

En av de anställda kom till jobbet en dag och fann att hennes namn var utsuddat från loggboken. Hon blev sedan avskedad. Andra har slutat självmant när de inte orkat längre.

– Efter ett år utan semester där jag fick vara beredd på att jobba över varje dag var jag helt slut.

– Jag fick bra hjälp av facket och lämnade arbetsplatsen. I samband med det skrev jag faktiskt ett brev till tidningen, men då vågade jag aldrig skicka iväg det, berättar en frisör.

– Därför blev jag så glad när jag såg att några andra modiga tjejer nu slagit larm om missförhållandena.

Nästan alla de frisörer som tagit kontakt med tidningen jobbar i dag med något helt annat.

– Tiden på salongen förstörde allt som var roligt med yrket. Så jag utbildade mig på nytt och jobbar inte längre som frisör, berättar en av dem.

Några tog ett långt uppehåll efter att de fått sluta, men övergav inte branschen.

– Jag hade tur och jobbar i dag på en bra salong där alla de här sakerna sköts på rätt sätt.

Att arbetsgivaren kunnat fortsätta i samma stil under flera år förklarar många med att de var unga och rädda för repressalier.

– Vi hade inget att jämföra med och tänkte att det kanske var så här på alla salonger. Vi var så rädda för att förlora jobbet och det utnyttjade arbetsgivaren.

– När jag går förbi en av företagets salonger i dag ser jag bara nya ansikten och de flesta tjejerna är så unga. Då tycker jag väldigt synd om dem och är glad för att jag tog mig därifrån.

Handels ombudsman Stina Josefsson har tidigare bekräftat bilden som tjejerna målar upp av en arbetsgivare som bland annat betalar ut felaktiga löner och ger orimliga arbetstider.

– Det som tjejerna främst är rädda för är att bli utfrysta på sin arbetsplats om de klagar över arbetsvillkoren, konstaterar Stina Josefsson.

”När facket kom på besök plockade ledningen bort personalliggaren för att det inte skulle synas hur mycket vi jobbade”. Det säger två av de många frisörer som hört av sig till tidningen, men som inte vill framträda med namn på grund av rädsla för repressalier.

Vet du mer om missförhållandena? Skicka ett mejl till .

Åsa A Cederbom
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.