Annons

Viola Davis får filmpris i Cannes

Skådespelerskan Viola Davis kommer att tilldelas hederspriset Women In motion award på filmfestivalen i Cannes nästa vecka, skriver .
Film • Publicerad 9 maj 2022
Viola Davis vid premiären av "The first lady" i april. Nu får hon ett fint filmpris i Cannes. Arkivbild.
Viola Davis vid premiären av "The first lady" i april. Nu får hon ett fint filmpris i Cannes. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP

Enligt motiveringen får hon priset både för sina rollprestationer och sitt engagemang för kvinnors och minoriteters rättigheter, skriver arrangörerna och kallar henne "en av de mest inflytelserika amerikanska skådespelerskorna och producenterna i sin tid".

"Hennes talang, hårda arbete, val av roller och sättet hon tolkar dem på har gett henne det allra högsta erkännandet i filmbranschen", skriver de och noterar att Davies är en av få Hollywoodstjärnor som har vunnit en Golden Globe, en Bafta, fyra SAG Awards och vad Hollywood kallar Triple crown of acting: två Tony awards, en Oscar och en Emmy, för sina roller i pjäsen "King Hedley II", i filmen "Fences" och i tv-serien "How to get away with murder".

Annons

Davis syns just nu som den före detta presidentfrun Michelle Obama i tv-serien "The first lady". Hon publicerade nyligen sin självbiografi "Finding me", som hon skrev under pandeminedstängningen och som skildrar hennes barndom i en fattig miljö i South Carolina.

Som en engagerad aktivist har Davis upprepade gånger påtalat den uppenbara bristen på mångfald i filmbranschen, vilket enligt Cannesfestivalen "fortfarande är ett mycket stort hinder för jämställdhet".

Tidigare mottagare av priset är Jane Fonda 2015, Geena Davis och Susan Sarandon 2016, Isabelle Huppert 2017, Patty Jenkins 2018, Gong Li 2019 och Salma Hayek 2021.

Filmfestivalen i Cannes inleds den 17 maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons