GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Världens största vikingautställning invigs

Starka kvinnor och ett stort internationellt utbyte – Historiska museet i Stockholm fortsätter att nyansera bilden av vikingarna. I världens nu största utställning om perioden visas 2 500 objekt från när Skandinavien förändrades i grunden.
Kultur • Publicerad 22 juni 2021
Halsband och dosformigt spänne ornamenterade med både kors och de nordiska symbolerna valknutarna är ett av 2|500 föremål som visas på Historiska museets nya utställning Vikingarnas värld.
Halsband och dosformigt spänne ornamenterade med både kors och de nordiska symbolerna valknutarna är ett av 2|500 föremål som visas på Historiska museets nya utställning Vikingarnas värld.
Foto: Marc Femenia/TT
Gunnar Andersson, förste antikvarie, och museichef Katherine Hauptman framför ett vikingasegel på utställningen "Vikingarnas värld", på Historiska museet.
Gunnar Andersson, förste antikvarie, och museichef Katherine Hauptman framför ett vikingasegel på utställningen "Vikingarnas värld", på Historiska museet.
Foto: Marc Femenia/TT
En verktygslåda från vikingatiden, som hittades vid grävningsarbeten 1936 i träskmarken Mästermyr, ett par kilometer nordväst om Hemse på Gotland. Där fanns bland annat tänger, släggor och hammare för metallhantverk och smide samt verktyg som sågar, skavjärn, raspar och yxor.
En verktygslåda från vikingatiden, som hittades vid grävningsarbeten 1936 i träskmarken Mästermyr, ett par kilometer nordväst om Hemse på Gotland. Där fanns bland annat tänger, släggor och hammare för metallhantverk och smide samt verktyg som sågar, skavjärn, raspar och yxor.
Foto: Marc Femenia/TT

Intresset tycks outsinligt. Historiska museet har turnerat med en utställning om vikingatiden under åtta år, på tre kontinenter, men hungern efter att förstå de tidiga nordborna är fortfarande stor. Museets förra permanenta vikingautställning stod i nitton år – och det var dags för en uppdatering, menar museichef Katherine Hauptman. Nya "Vikingarnas värld" fördjupar sig i ämnet på över tusen kvadratmeter utställningsyta, utifrån tio olika teman.

– Det handlar om hur vikingatidens kultur skapades i kontakt med människor från olika håll – många av föremålen som man associerar med skandinavisk vikingatid kommer någon annanstans ifrån. Men det handlar också om exklusivt hantverk och hur man levde i vardagen, säger Katherine Hauptman.

Tid i förändring

Utställningen utgår från världsträdet Yggdrasil, och till ljudet av knakande grenar och en susande trädkrona kan besökarna följa trädets rötter. De leder ut till teman som "släkt och hierarki", "vattenvägar" och "stadslika platser".

Här finns vapen, men också verktyg, hantverk, segel, kammar och gravföremål. I interaktiva delar kan man känna hur det luktade i vardagens så kallade långhus, testa att knyta knopar eller rista runor. Dessutom visas den mest kända völvestav man känner till från perioden, som hittades i Klintagraven. Gunnar Andersson, förste antikvarie och expert på vikingatiden, visar att spännet på spåstaven bjuder på en liten överraskning:

– Det här är den enda tredimensionella avbildningen av ett vikingahus som finns från vikingatiden, säger han och pekar på den centimeterlånga lilla byggnaden.

Många av föremålen skvallrar också om ett samhälle i förändring, menar Gunnar Andersson. Vikingatiden pågick under närmare 350 år så det skedde inte över en natt.

– Men under de här åren knyts Skandinavien och det som senare skulle bli Sverige närmare kontinenten på ett helt annat sätt än tidigare. Inte minst genom att den kristna kyrkan flyttar fram sina positioner vilket på sikt leder till ett religionsskifte, säger han.

Konflikt om kvinnorollen

Hur de fornnordiska traditionerna blandas med kristendomen kan man bland annat se på smycken och föremål, där både korset och de nordiska symbolerna valknutarna avbildas. Att traditionerna skiljde sig åt vittnar till exempel Yggdrasil om. Världsträdet står för inställningen att tron finns överallt, i landskapet och naturen.

– Det är en skillnad mot den kristna kyrkan, där tron utövades i ett särskilt hus, säger Katherine Hauptman.

Den tidigare versionen av tro liknade mer samernas, och utställningen visar att det fanns en interaktion mellan vikingarna och det samiska samhället. Men i takt med att kristendomen tog över förändrades mycket – även relationen mellan könen:

– Kvinnorna fick en mer undanskymd position som var mer förenlig med den kristna uppfattning om kvinnorollen. Det var en konflikt som vi också kan se återspeglad i runstenar och skrifter, säger Gunnar Andersson.

Spår från tiden

Överlag är det främst vikingamännens intressesfärer som uppmärksammats i historien och i populärkulturen. Delvis beror det på bristen av skriftliga källor. Man har bland annat fått vila tungt mot Snorre Sturlasson, och han uppmärksammade också främst sådant som var angeläget för aristokratin. När man nu breddar berättelsen ska man veta att kvinnorna inte heller bara fanns i hemmen, understryker Gunnar Andersson.

– De deltog ofta i färderna ut i världen. Mycket talar för att de hade framskjutna positioner i handel och härjning, vilket var två sidor av samma mynt, säger han.

Ju mer man gräver desto fler frågor uppstår, tycker Katherine Hauptman. Hon ser att det finns olika tolkningar om vikingarnas värld och det gör dem lätta att användas för olika politiska syften.

– Därför har vi velat berätta utifrån materialen, vi utgår från spår från den tiden, och de kan berätta mycket.

Fakta: "Vikingarnas värld"

Utställningen är producerad av Statens historiska museum och öppnar på Historiska museet i Stockholm 24 juni.

Alla föremål i utställningen visas också digitalt, med högupplösta fotografier som går att studera i detaljnivå, samt förklaringar om föremålen. Utställningen går också att ta del av digitalt, på https://vikingar.historiska.se.

Vikingatiden pågick mellan åren 750 till 1100 efter vår tideräknings början. Vikingarnas värld sträckte sig från Mellanöstern i öster till Grönland och Nordamerika i väster och från öarna uppe i Nordatlanten till Medelhavet och norra Afrika.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer