Annons

U2:s "Joshua tree" 80-talets "bästa album"

Musik • Publicerad 10 oktober 2020
U2:s sångare Bono spottar inte ut sitt vatten när han får reda på resultatet i BBC Radio|2:s omröstning. Bilden är tagen vid en konsert i Vancouver 2015.
U2:s sångare Bono spottar inte ut sitt vatten när han får reda på resultatet i BBC Radio|2:s omröstning. Bilden är tagen vid en konsert i Vancouver 2015.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Det irländska rockbandet U2:s album "Joshua tree" har utsetts till 1980-talets bästa album av radiokanalen BBC Radio 2:s lyssnare.

Skivan från 1987 belönades med en Grammy för bästa album och toppade såväl Billboardlistan som Englandslistan, tack vare hitsinglar som "Where the streets have no name", "I still haven't found what I'm looking for" och "With or without you".

Annons

Musiken och tematiken var märkbart influerad av bandets möte med "det stora landet i väst" och dess mytbildning, men även av den upplevda girigheten och ogästvänligheten under åren då USA styrdes av president Ronald Reagan och hans regering.

– Det känns som att vi har hamnat på samma plats igen. Politiken är fortfarande väldigt polariserad, säger U2:s gitarrist The Edge till BBC.

– Men vi gläds åt att människor fortfarande hittar mening i låtarna, kväll efter kväll och år efter år.

Dire Straits kioskvältare till album "Brothers in arms" hamnade på lyssnarnas andraplats på en lista som även befolkas av band och artister som The Stone Roses, Michael Jackson och Paul Simon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons