GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trubaduren Torgny Björk är död

Trubaduren Torgny Björk, som inte minst var en del av den starka svenska visscenen på 1960- och 70-talen, är död.
Arkivbild från 1972 med Torgny Björk näst längst till höger. Från vänster Fred Åkerström, Sid Jansson, Ewert Ljusberg, Cornelis Vreeswijk, Torgny Björk och Bernt Staaf.
Arkivbild från 1972 med Torgny Björk näst längst till höger. Från vänster Fred Åkerström, Sid Jansson, Ewert Ljusberg, Cornelis Vreeswijk, Torgny Björk och Bernt Staaf.
Foto: PrB / TT

Han blev 82 år och avled efter en tids sjukdom. Torgny Björk föddes den 14 december 1938 i Stockholm och fick tidigt lära sig att spela saxofon. Men jazzdrömmarna byttes mot ett intresse för visor och gitarr.

1963 gick han på Socialhögskolan och råkade hamna i samma klass som en likasinnad – Cornelis Vreeswijk. De började ordna spelningar och snart blev de bekanta med en viss Fred Åkerström.

– De var ett gäng trubadurer som gick fram tillsammans, och pappa blev en del av den scenen. Det var ett stort intresse på den tiden och han var med i "Hylands hörna" ett par gånger, det var stort, säger sonen Urban Björk till TT.

Sedan 1965 framträdde Torgny Björk med gruppen Herr T och hans Spelmän. 1970 tonsatte han Nils Ferlin-dikten "I folkviseton" (som har inledningen "kärleken kommer och kärleken går, ingen kan tyda dess lagar").

1971 var han med och bildade YTF, Yrkestrubadurernas förening. Mest känd är han för sina tonsättningar av Gustaf Fröding under 1970-talet. Han tilldelades Frödingmedaljen 1980.

– Min far fortsatte med musiken i alla år. Han gav ut skivor tills för bara några år sedan och han har hållit sig nära ursprunget hela tiden, i gränslandet mellan folkvisa, jazz och den poetiska visan, säger Urban Björk.

Torgny Björk somnade in med sina nära omkring sig den 9 juni på Öland, där han bott de senaste 25 åren.

Läs mer