GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tilltufsade tonåringar hittar vägen mot vuxenlivet

En berättelse om att hitta sin hemvist och samtidigt hitta sig själv. Recensenten Torun Börtz fastnar för den tonsäkra tonårsskildringen i romandebuten ”Härifrån”.
Bokrecension • Publicerad 21 mars 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Victoria Everbrand är aktuell med romanen ”Härifrån” och arbetar annars som lärare, något som recensenten Torun Börtz tror har varit till hennes fördel i författandet.
Victoria Everbrand är aktuell med romanen ”Härifrån” och arbetar annars som lärare, något som recensenten Torun Börtz tror har varit till hennes fördel i författandet.Foto: Emelie Asplund
Roman

Victoria Everbrand: Härifrån

Förlag: Norstedts.

En bruksort på dekis där det inte längre kommer någon rök ur den tidigare så stolta skorstenen och där en plågsamt putslustig kommunslogan finns kvar på en rostangripen skylt. Här bor 14-årige Ozzie med sin mormor, båda två paria i det lilla samhället.

Redan efter de allra första sidorna är det något som börjar sjunga i mig, tristessen och misären till trots. Victoria Everbrand har en säregen förmåga att berätta med målande detaljer, utan att det för den skull känns påklistrat. Hon nämner lite i förbigående en tax som liknar ett torkat tuggben eller de grönskimrande fläskkotletterna i närbutikens kyldisk – och jag förstår precis vad det är för plats vi hamnat på.

Bokens andra huvudperson är Hanna, som precis gått ut nian i Göteborg. Hon kommer från en helt annan miljö och har helt andra förutsättningar. Utanförskapet har de dock gemensamt – hon i den egna familjen, han på orten där han bor. Och när de den här sommaren möts visar de sig också ha en högst konkret, gemensam smärtpunkt.

”Det märks att hon arbetar med unga, känner deras verklighet och tar den på största allvar. Och hon skriver ärligt. Därför gör texten bitvis också riktigt ont, på ett bra sätt.”
Torun Börtz, recensent

Victoria Everbrand är även lärare och det märks att hon arbetar med unga, känner deras verklighet och tar den på största allvar. Och hon skriver ärligt. Därför gör texten bitvis också riktigt ont, på ett bra sätt.

Minimalismen till trots är ”Härifrån” en mångbottnad titel. Den syftar samtidigt på längtan bort, till ett eget och sannare liv, samtidigt som den betonar arvet. Det som vi bär med oss som ett ok eller en värdefull klenod, beroende på omständigheterna.

Någonstans efter lite mer än halva boken börjar berättelsen gå aningen på tomgång. Även om man anar att ett klimax finns om hörnet känns det som att berättelsen kör genom Ozzies och mormors klistriga havregrynsgröt.

Men det är egentligen en detalj, som på sitt sätt trots allt förkroppsligar den grå och kletiga Vresta-tillvaron. ”Härifrån” är en ärlig skildring av verklig vänskap och en berättelse om att växa upp, försöka förstå vem man är och vilket liv man vill leva – samtidigt som man behöver ett sammanhang för att lyckas hitta sig själv.

Bokomslag ”Härifrån”.
Bokomslag ”Härifrån”.
Torun BörtzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.