Annons

The Internationals flyttplaner oroar

Sverige kan tappa i anseende i e-sportvärlden om det inte går att lösa frågan kring jättetävlingen The International (TI), befarar svenska e-sportföretag.
Spel • Publicerad 24 juni 2021
Firande när Team Liquid vann The International i amerikanska Seattle 2017. Det ser ut som att Sverige går miste om årets mästerskap.
Firande när Team Liquid vann The International i amerikanska Seattle 2017. Det ser ut som att Sverige går miste om årets mästerskap.Foto: Alan Berner/AP/TT
Jonathan "Loda" Berg. Pressbild.
Jonathan "Loda" Berg. Pressbild.Foto: Alliance/TT

I tisdags gick arrangören Valve ut med att den penningstinna e-sportturneringen TI antagligen inte kommer att arrangeras i Globen, numera Avicii arena, som planerat. Anledningen som Valve ger är att man inte har fått det stöd från regeringen som krävs för att garantera spelare och andra visum. Därför letar man nu efter andra platser som kan tänka sig att arrangera tävlingen, vilken brukar beskrivas som världsmästerskapet i "Dota 2".

För svenska Alliance, som vann tävlingen 2013, svider den förmodade flytten.

Annons

– Man blir väldigt chockad, ganska besviken. Jag kände direkt att de som bestämmer inte kan förstå vad det handlar om, säger Jonathan "Loda" Berg.

"Det är pinsamt"

Han var en av spelarna som vann för åtta år sedan, och är i dag vd för Göteborgsbaserade Alliance, som i dag har flera professionella e-sportlag.

– De svenska spelarna är ju väldigt besvikna, det är pinsamt, säger Berg om hur ärendet har skötts.

Hanterandet har fått Alliance att överväga en flytt utomlands.

– Det är löjligt och tråkigt och kommer att påverka Sveriges e-sportrykte, säger han.

Shahin Zarrabi är vice ordförande för ESL Gaming, som arbetar med att arrangera e-sportturneringar. Bolaget är inte direkt inblandat i TI, men har försökt att hjälpa till i kulisserna.

– Vi har ett stort egenintresse att föra fram Sverige som ett ledande land inom e-sporten, säger han.

Han är rädd för att The Internationals befarade flytt kan leda till att arrangörer, spelare, lag, funktionärer och expertkommentatorer blir mer tveksamma till Sverige. Det råder redan osäkerhet om den så kallade majorn i skjutarspelet "CS:Go" kan hållas i Globen i oktober som planerat.

– Det gör Sverige till ett mindre attraktivt land, det är jättetråkigt, säger han.

Lång kamp

Både han och Berg har förståelse för att pandemin ställer till bekymmer. Men de båda konstaterar också att det är mer än två års planering som ligger bakom planerna på att få arrangemanget till Stockholm. Shahin Zarrabi konstaterar att konståknings-VM gick att ordna i Avicii arena under våren, men att synen på e-sport är annorlunda.

Annons

– Det finns en bild av att det bara är tonåringar som spelar hemma, när det rör sig om miljontals tittare och miljarder i intäkter. Det är en ny typ av underhållning, säger Zarrabi och fortsätter:

– Det är ett symptom på en mycket längre kamp som e-sporten har haft på allt från gräsrots- till proffsnivå att få ett erkännande från makthavare både lokalt och rikstäckande och det stöd den behöver, säger han.

Ingen ger helt upp hoppet om att The International ska kunna ordnas i Avicii arena som planerat i augusti. Flera riksdagspolitiker pressar på, och bland ungdomsförbunden är både SSU och MUF överens om att regeringen borde agera.

Inrikesminister Mikael Dambergs presskontakt säger till TT att man hänvisar till att Sverige följer EU:s rekommendationer om inresor och att det är upp till främst Polismyndigheten att avgöra undantag.

Fakta: The International

"Dota 2"-turneringen The International skulle enligt planen gå av stapeln i Globen i Stockholm i augusti. Turneringen motsvarar ett världsmästerskap i det populära strategispelet "Dota 2" och prispotten ligger på mer än motsvarande 340 miljoner kronor.

Tävlingen anses av många vara den främsta inom e-sporten.

Arrangören, speltillverkaren Valve, säger sig ha stått i dialog med svenska myndigheter under pandemin för att säkerställa att planen kan följas trots rådande smittskyddsåtgärder.

Men i och med att Riksidrottsförbundet inte betraktar e-sport som en elitidrott omfattas inte turneringen av elitidrottens lindrigare smittskyddsregler. Det gör det svårare för spelare att få visum, och enligt Valve har regeringen inte velat ge undantag för tävlingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons