T & The Rex firar debutskivan med spelning på nya festivalen

Tilda Bergkvist gör under namnet T & The Rex sin musik helt på egen hand. Nyligen gjorde hon internationell festivaldebut och nu är hon aktuell med debutskiva och spelning på länets nya festival.
– Skivan ger en väldigt bra bild av musiken jag vill göra, säger hon.
Oskarshamn • Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 22 maj 2021
Tilda Bergkvist gör all sin musik själv, från start till mål. Nu har hon släppt sin debutfullängdare.
Tilda Bergkvist gör all sin musik själv, från start till mål. Nu har hon släppt sin debutfullängdare.Foto: Roger Carlsson

Den första upplagan av länets nya showcasefestival Live at Heart Southeast inleddes den 20 maj och pågår för fullt, i digital version. På lördagskvällen, den 22 maj, är T & The Rex en av akterna som kan ses uppträda.

Bakom namnet står 18-åriga Tilda Bergkvist från Dragskär, utanför Oskarshamn. Hon har sedan 2019 släppt två ep:s och nu är hennes första fullängdare ”Dream less dreamless” ute. Hon har också hunnit göra internationell festivaldebut. The Great Escape är en stor, brittisk showcasefestival som vanligen äger rum i Brighton. I år blev den digital och sändes 11-14 maj. En av de cirka 500 artisterna från hela världen som uppträdde på festivalen var T & The Rex. Hon hade spelat in en minikonsert på tio minuter i Kulturhuset i Oskarshamn.

– Det var overkligt att vara med på The Great Escape. Jag satt hemma i Dragskär och kollade och plötsligt insåg jag att jag ju är med på en stor, internationell festival, säger hon.

Det var via länsprojektet Talentcoach som Tilda kom med till The Great Escape.

– Jag startade UF-företaget TBA Music Productions i skolan i höstas och började jobba med Talentcoach och det samarbetet har verkligen hjälpt mig.

Debutskivan heter ”Dream less dreamless”.
Debutskivan heter ”Dream less dreamless”.Foto: Roger Carlsson

Tilda Bergkvist skriver text och musik själv, spelar in själv samt producerar, mixar och mastrar själv.

– När jag gjorde min första ep hade jag inte superkoll på vad jag ville göra. Jag använde traditionella instrument som trummor, gitarr, bas och piano. Inför min andra ep ville jag inte göra likadant och letade bland instrumenten i datorn. Jag lägger på lite synthar tänkte jag och det är något jag har byggt vidare på.

Låtarna på ”Dream less dreamless” rör sig i dreampop-landskapet. En musikgenre som beskrivs som lågmäld och drömsk.

– När jag började producera skivan lyssnade jag mycket på dreampop och ville basera hela ljudet på synthar. Skivan ger en väldigt bra bild av musiken jag vill göra. Det känns bra att ha släppt skiva, det känns mer på riktigt med ett album.

Tilda Bergkvist har tyckt om att sjunga och uppträda sedan tidig ålder.

– Första gången jag uppträdde var i trean, på skolavslutningen. Jag hade gjort om Taio Cruz låt ”Dynamite” till en sommarlovslåt. Sedan dess har jag uppträtt på skolavslutningarna varje år.

När hon gick på högstadiet började hon skriva egna låtar.

– Jag tyckte inte att matte var så kul så på mattelektionerna satt jag och skrev låtar istället. Ett tag skrev jag en låt i veckan. Jag hade en Youtubekanal där jag spelade dem.

När hon gick i nian tävlade hon i musiktävlingen Imagine Sweden första gången. Det var 2018. Sedan blev det två gånger till, 2019 och 2021. 2019 gick hon vidare till regionfinal. I samma veva släppte hon sin första ep och inte långt därefter kom den andra. Att kunna göra hela musikskaparprocessen själv är viktigt för Tilda.

Efter pandemin hoppas Tilda Bergkvist på livespelningar.
Efter pandemin hoppas Tilda Bergkvist på livespelningar.Foto: Roger Carlsson

– Det är ett aktivt val att göra allt själv. Nästan varje gång man kollar på vem som till exempel har proddat eller mixat en skiva så är det en man. Jag vill visa att det inte måste vara så. Musikbranschen är så mansdominerad. Bara en sådan grej att när vi läser musikhistoria i skolan så är alla artister och band som tas upp män, och alla producenter är män. Det är inte så att kvinnliga motsvarigheter inte finns. Man blir så trött.

Men för att inte bli alltför ensam i musikskapandet bollar Tilda gärna med Talentcoach, sin familj, och främst sin flickvän.

– Man blir lite blind för sin egen musik. Min flickvän betyder väldigt mycket. Hon kan mycket om musik och är kreativ. Hon jobbar med mig också, med allt det visuella, hon filmar och tar alla bilder. Utan henne hade min musik inte varit som den är i dag.

På lördagskvällen visas T & The Rex uppträdande på Live at Heart Southeast. En inspelad konsert med en blandning av gamla och de nya låtarna.

– Det blir lite som ett releasegig. Jag hoppas att folk upptäcker albumet och tycker om det. Och att man till hösten kan vara ett alternativ för bokningar. Att spela live är ju något helt annat än att spela in sina uppträdanden

Fakta

T & The Rex

Vem: Tilda Bergkvist.

Ålder: 18.

Bor: Dragskär, Oskarshamn.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, flickvän och en katt.

Gör: Läser sista året på Oscarsgymnasiet, estetiska programmet med inriktning musik. och skapar musik. Första singeln släpptes 2018.

Artister jag gärna lyssnar på: ”Lana Del Rey är min ledstjärna i livet. Jag tycker också om Riga Tiger och Lauren Sanderson.

Om namnet T & The Rex: ”På nyårsafton 2018 sa jag till mina föräldrar att nu måste jag ha ett coolare artistnamn som ska innehålla ett T och ett &-tecken. Då kom de på T & The Rex.”

Aktuell med: 21 maj släpps debutalbumet "Dream Less Dreamless". Den 22 maj medverkar hon i länets nya festival Live at heart Southeast. Festivalen pågår 20-22 maj och kan ses via Live at Heart Southeasts hemsida.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.